Research Article
BibTex RIS Cite

STRATEJİK LİDERLİK İLE YENİLİK YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Year 2021, Volume: 3 Issue: 2, 152 - 172, 30.11.2021

Abstract

Yenilik işletmelerin günümüzün hızla değişen şartlarına uyum göstermelerine yardımcı olan, rekabet ortamındaki ve dolayısıyla gelecekteki başarılarına yön veren en önemli kavramlardan biridir. Sürdürülebilir başarıyı ve rekabette üstünlüğü elde etmek isteyen işletmelerin çağın gereğine uygun olarak yenilik faaliyetlerine önem ve öncelik vermeleri ayrıca başarılı yenilikler yapmaları gerekmektedir. Yapılacak yeniliğin başarılı olması ise yenilik sürecinin etkin yönetimini gerçekleştirecek stratejik liderlerin varlığına bağlıdır. Stratejik liderler küresel ortamda örgütlerin geleceğinin belirlenmesinde aktif rol alan oldukça önemli görev ve sorumluklara sahip üst düzey karar alıcılardır. Dolayısıyla yüksek risk ve önem içeren yenilik kararlarını almak ve bu süreci yönetmek stratejik liderlerin görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu çalışma “Stratejik liderlik yenilik yönetimini etkilemekte midir? Eğer etkilemekte ise, bu etkinin boyutu nedir? Sonuçlar Türk milli kültürünü nasıl yansıtmaktadır?” sorularına cevap bulmaya yöneliktir. Bu kapsamda Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki beş farklı kamu ve özel bankanın bölge müdürlüklerinde ve şubelerinde yönetici olarak görev yapmakta olan çalışanların katılımıyla bir anket çalışması yapılmıştır.
Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ölçeklerin güvenirlik analizleri, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, korelasyon analizi yapılmış ve hipotezleri test etmek için yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Toplam 281 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarına göre stratejik liderliğin yenilik yönetimini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre araştırmaya katılan banka yöneticilerinin genel olarak yenilik kararlarını almada etkili oldukları söylenebilir. Ayrıca dönüşümsel ve yönetsel liderliğin strateji yeniliğini; etik liderliğin ürün, süreç, strateji ve pazar yeniliğini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, yöneticilerin Türk toplumunun özellikle etik değerleri ışığında yenilik faaliyetlerini gerçekleştirdikleri ifade edilebilir.

References

  • Referans1: "Örgüt Kültürünün Yenilik Yönetimi Üzerine Etkisinde Stratejik Liderliğin Rolü" başlıklı doktora tezi.
Year 2021, Volume: 3 Issue: 2, 152 - 172, 30.11.2021

Abstract

References

  • Referans1: "Örgüt Kültürünün Yenilik Yönetimi Üzerine Etkisinde Stratejik Liderliğin Rolü" başlıklı doktora tezi.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Business Administration
Journal Section Articles
Authors

Nagehan Öner 0000-0001-5328-8114

Ömer İşcan 0000-0001-7490-4991

Publication Date November 30, 2021
Submission Date August 9, 2021
Acceptance Date October 8, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Öner, N., & İşcan, Ö. (2021). STRATEJİK LİDERLİK İLE YENİLİK YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Gaziantep Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 152-172.

open-access-logo.png ithenticate-badge-rec-reverse.png