Research Article
BibTex RIS Cite

Kırgızistan Çüy Bölgesi Süt Ürünleri Sektörünün Rekabet Analizi

Year 2014, Volume: 6 Issue: 4, 6 - 22, 15.12.2014

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Çüy bölgesi süt sektörünün rekabetçilik düzeyi analizini yapmaktır. Çalışmanın temel hedefi rekabet potansiyeli olduğu için, çalışma bölgesel temelde ele alınmıştır. Bu nedenle çalışma verilerinin toplanacağı alan Çüy bölgesi ile sınıflandırılmıştır. Araştırma sorusunu çözümlemek için gerekli olan çalışma verileri; anket, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve ikincil verilerden elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda sektörün rekabet düzeyi ölçmek için 38 değişkenden oluşan “sektörel rekabet düzeyi ölçeği” isimli bir anket formu kullanılmıştır. İkinci kısımda ise aynı soru formu ile rekabeti ölçtüğü varsayılan bu değişkenlerin her birinin Çüy bölgesi süt sektörü için ne kadar önemli olduğu ölçülmek amacıyla yeniden tasarlanan “Rekabette Kritik Faktör” olarak isimlendirilerek bir ölçek uygulanmıştır. Ölçeğinin güvenirliği 0,91, Rekabette Kritik Faktör Ölçeğinin güvenirliği 0,93 olarak hesaplanmıştır. Toplam 47 anket uygulanmıştır. Toplanan veriler istatistiki paket programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Sonuç itibariyle sektörün rekabet gücünün önemli bir düzeyde olduğu tespit edilmiştir. 

References

  • Alsaç F., (2010), “Bölgesel Gelişme Aracı Olarak Kümelenme Yaklaşımı ve Türkiye için Kümelenme Destek Modeli Önerisi” DPT Uzmanlık Tezleri.
  • Ayaş, N., (2003), “Bölgesel Rekabet Gücünü Geliştirmeye Yönelik Alternatif Bir Yaklaşım: Yeni Endüstriyel Bölgeler Yaklaşımı (Denizli Örneği)” Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Bulu, M., Eraslan, H. ve Şahin Ö., “Elmas (Diamond) Modeli İle Ankara Bilişim Kümelenmesi Rekabet Analizi” Osmangazi Üniversitesi Kongre Bildirisi, http://iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/04-01.pdf (10.10.2010)
  • Halis, Mine. (2013). “Gıda Sektöründe Rekabeti Geliştirme Aracı Olarak Kümelenme: Bişkek Bölgesi Kırmızı Et Sektörünün Kümelenme Potansiyelinin Araştırılması”. Yayınlanmamış Doktora Tezi. KTMU. SBE
  • Keskin, H., (2009), Kümelenme Ve Sektörel Bağlantıları Açısından Isparta İli Orman Ürünleri Endüstrisinin Değerlendirilmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisat Bölümü Doktora Tezi, Kasım 2009.
  • Padmore , Tim & Hervey Gibson Modeling system of innovation: II. A framework for industrial cluster analysis in regions . Research Policy 1998 Vol26 P625-P641
Year 2014, Volume: 6 Issue: 4, 6 - 22, 15.12.2014

Abstract

References

  • Alsaç F., (2010), “Bölgesel Gelişme Aracı Olarak Kümelenme Yaklaşımı ve Türkiye için Kümelenme Destek Modeli Önerisi” DPT Uzmanlık Tezleri.
  • Ayaş, N., (2003), “Bölgesel Rekabet Gücünü Geliştirmeye Yönelik Alternatif Bir Yaklaşım: Yeni Endüstriyel Bölgeler Yaklaşımı (Denizli Örneği)” Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Bulu, M., Eraslan, H. ve Şahin Ö., “Elmas (Diamond) Modeli İle Ankara Bilişim Kümelenmesi Rekabet Analizi” Osmangazi Üniversitesi Kongre Bildirisi, http://iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/04-01.pdf (10.10.2010)
  • Halis, Mine. (2013). “Gıda Sektöründe Rekabeti Geliştirme Aracı Olarak Kümelenme: Bişkek Bölgesi Kırmızı Et Sektörünün Kümelenme Potansiyelinin Araştırılması”. Yayınlanmamış Doktora Tezi. KTMU. SBE
  • Keskin, H., (2009), Kümelenme Ve Sektörel Bağlantıları Açısından Isparta İli Orman Ürünleri Endüstrisinin Değerlendirilmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisat Bölümü Doktora Tezi, Kasım 2009.
  • Padmore , Tim & Hervey Gibson Modeling system of innovation: II. A framework for industrial cluster analysis in regions . Research Policy 1998 Vol26 P625-P641
There are 6 citations in total.

Details

Journal Section Issue
Authors

Mine Halis

Sancar Altmışev This is me

Publication Date December 15, 2014
Submission Date May 17, 2017
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 4

Cite

APA Halis, M., & Altmışev, S. (2014). Kırgızistan Çüy Bölgesi Süt Ürünleri Sektörünün Rekabet Analizi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(4), 6-22.