Eğitim
teknolojilerinin hızla gelişmesi ve eğitim alanında daha sık kullanılması
uzaktan eğitim gibi alternatif eğitim ortamlarının da yaygınlaşmasını
sağlamıştır. Uzaktan eğitimde sunulan derslerin verimliliğini artırmak,
katılımcıların uzaktan eğitime yönelik olumlu tutum kazanmalarını sağlamak için
bu ortamlar hakkında neler düşündüklerini ve hissettiklerini bilmek önemlidir.
Bu amaçla Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin uzaktan eğitimde sunulan
öğretime yönelik görüşlerini ortaya çıkaracak bir ölçeğin geliştirilmesi
amaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında oluşturulan 48 maddelik madde
havuzundan uzman görüşü doğrultusunda 12 madde çıkarılmıştır. Öğrencilere 36
maddeden oluşan taslak ölçek uygulanmış ve elde edilen veriler analiz
edilmiştir. İlk aşamada açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. KMO değeri
0,962, Barlett testi skoru 23854 (P<0,000) hesaplanmış ve verilerin analize
uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 36 maddelik taslak ölçekten faktör analiz
neticesinde 5 faktörden oluşan 21 maddelik ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğe ait
açıklanan toplam varyans %63,579, maddelerin faktör yük değerleri 0,514 ile
0,807 arasında hesaplanmıştır. Belirlenen bu faktör yapısının uyumluluğu doğrulayıcı
faktör analizi ile teyit edilmiştir. Uyum indeksleri; CMIN/df 4.574, GFI 0.946,
IFI 0.952, TLI 0.942, CFI 0.952, RMSA 0.050, NFI 0.940 olarak hesaplanmış ve
modelin faktörlerle ve verilerle uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Ölçeğin
güvenirliğine ilişkin Cronbach Alpha değeri 0.906, maddelerin ayırt edicilik
gücünü saptamak için yapılan alt üst gruplara dayalı madde analizi anlamlı
(P<0,000) olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın neticesinde, geliştirilen
uzaktan eğitime yönelik ölçeğin geçerli
ve güvenilir olduğu kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2019 |
Submission Date | February 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 20 Issue: 2 |
Cumhuriyet University Journal of Economics and Administrative Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).