Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cinsiyete Göre Türkiye’de İşsizlik Histerisi

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 29 - 41, 30.04.2021

Öz

Ülkeler yıllar içerisinde belirli sebeplerle ekonomik krizler yaşamakta ve akabinde ekonomik konjonktür dalgalı seyretmektedir. İlgili dalgalanma çoğu zaman vatandaşların işlerini kaybetmesine sebebiyet vermekte ve işsizlik oranlarını artırıcı seyir göstermektedir. Böylesi bir durumda “işsizlik histerisi” kavramı literatürde kullanılır kılınmıştır. İşsizlik histerisi, O. Blanchard ve L. Summer’ın yapmış oldukları çalışma neticesinde 1986 yılı itibariyle literatürde yer edinmiştir. İlgili çalışma dahilinde işsizlik histerisi; işsizlik oranlarındaki artışın mevcut şok geçtikten sonra eski haline dönememesi olarak ifade edilebilir. Piyasaların ilgili şok sonrası eski haline dönmesi ülkelerin gelişmişlik düzeylerini göstermesi yönüyle önem arz etmektedir. Çalışmada ilgili tanımdan hareketle Türkiye’nin 1988-2019 yılları arası işsizlik histerisi Augmented Dickey Fuller, Phillips-Perron, Kwiatkowski-Phillips-Schmidt-Shin (KPSS), Ng-Perron Birim Kök testlerinden yararlanarak hesaplanmıştır. İlgili testler Türkiye’de histeri teorisinin hem kadınlarda hem de erkeklerde geçerli olduğunu buna ek olarak kadınların histeri seviyesinin erkeklere oranla yüksek seyrettiği gözlemlenmiştir. İlgili gözlem sonucunda kadınlarda istihdam sorunu tespit edilerek bu çerçevede politikalar geliştirilmesi gerekliliği çalışmanın sonuç bölümünde vurgulanmıştır.

Kaynakça

  • AĞAZADE, S. (2016). “Türkiye İçin İşsizlik Histerisine Karşın Doğal Oran Hipotezinin Doğrusal Dışı Yöntemlerle Sınanması”, SGD Sosyal Güvenlik Dergisi, 6(2): 28-46
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Müşerref Önal

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önal, M. (2021). Cinsiyete Göre Türkiye’de İşsizlik Histerisi. Biga İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 29-41.