Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CLASSIFICATION of DISTRICT TR72 TOWNS with FUZZY CLUSTERING ANALYSIS USING SOCIO-ECONOMIC DATA

Yıl 2014, Güz, 33 - 45, 21.09.2014

Öz

In economy policies, socioeconomic indicators have an important place in determining the development levels. The determination and classification of the current social and economic structure of cities and districts are considerably important in analyzing the development of cities and districts in their probable development tendencies and in developing the regional development policies in parallel to this. It is essential to use fuzzy clustering analysis, whether clusters separated well or there is uncernainty in data. In this study, districts are classified by fuzzy clustering c-means method according to their development levels with the help of socio-economic indicators. The aim is to determine the homogeneous city groups having the same characteristics based on these indicators. Development level indices also calculated by fuzzy c-means method and interpretated. Analyses showed that district 72 towns separated into 4 clusters. Kayseri and Sivas central towns placed in the first cluster and Yozgat central town placed in the second cluster.

TR72 BÖLGESİ İLÇELERİNİN SOSYO-EKONOMİK VERİLERE GÖRE BULANIK KÜMELEME ANALİZİ ile SINIFLANDIRILMASI

Yıl 2014, Güz, 33 - 45, 21.09.2014

Öz

Ekonomik politikalarda, sosyoekonomik göstergeler, gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. İllerin ve ilçelerin mevcut sosyal ve ekonomik yapılarının belirlenmesi ve sınıflandırılması, illerin ve ilçelerin gelişmişlik durumları ve olası gelişme eğilimlerinin incelenmesinde ve buna paralel olarak bölgesel gelişme politikalarının oluşturulma süreçlerinde oldukça önemlidir. Bulanık Kümeleme yaklaşımı, kümeler birbirinden belirgin bir şekilde ayrılmıyorsa uygun bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada bulanık kümeleme c-ortalamalar yöntemi kullanılarak, sosyo-ekonomik göstergeler yardımıyla ilçeleri gelişmişlik düzeylerine göre sınıflandırılmasına çalışılmıştır. Burada amaç; bu göstergeler bakımından aynı özellikleri taşıyan homojen il gruplarının tespit edilmesidir. Çalışmada ayrıca gelişmişlik indeks değeri bulanık c-ortalamalar analizi ile hesaplanmış ve yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda TR72 bölgesindeki ilçeler 4 kümeye ayrılmıştır. Kayseri ve Sivas merkez ilçeler birinci kümeyi oluştururken, Yozgat merkez ilçe ancak ikinci kümede yer alabilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

N. Alp Erilli

Yayımlanma Tarihi 21 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Güz

Kaynak Göster

APA Erilli, N. A. (2014). TR72 BÖLGESİ İLÇELERİNİN SOSYO-EKONOMİK VERİLERE GÖRE BULANIK KÜMELEME ANALİZİ ile SINIFLANDIRILMASI. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi33-45.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553