Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

DÜNYADA VE TÜRKİYE’ DE SPOR PSİKOLOJİSİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 20 - 35, 28.02.2022

Öz

Geçmişi çalışılacak temel konulardan biri haline getiren, şimdiki zamanın geçmişe bağlı olmasıdır. Önceki zamanlarda neler olduğu bilgisinin işe yarama potansiyeli bulunmaktadır çünkü geçmiş, şimdiki zamanı etkiler. Dünyada 1830’ lu yıllarda gelişmeye başlayan spor psikolojisi kavramı Türkiye’ de 1943 yılında ilk kez ele alınmıştır. Spor psikolojisi alanında dünyada ve eşzamanlı ülkemizde olan tarihsel gelişimi ortaya koyan çok fazla kaynak bulunmamaktadır. Bu makalede spor psikolojisi alanında öncü olan olaylar, bilim insanları ve geçmiş ele alınarak, bu alandaki bilgiler ile gelecek nesile ışık tutulmaya çalışılmıştır. Tarih araştırmalarında kullanılan tasnif (sınıflama) yöntemi ile bu makalede spor psikolojisi tarihi kronolojik olarak altı dönemde ele alınmış ve her dönemde dünyada olan gelişmelere paralel Türkiye’ deki bu alandaki gelişmeler eklenerek spor psikolojisi tarihine genel bir çerçeve çizilmiştir. Çalışmanın sonunda ise spor psikolojisi alanında ülkemizde ilk ve öncü çalışmalara imza atan bilim insanlarına yer verilmiştir.

Kaynakça

  • Açıkada, C. (1997). Türkiye'de Spor Eğitimi Veren Kurumların Yeniden Yapılanması ve Hakemli Çalışmaların Gelişimi. Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 17-42.
  • Aybey, H.Y. (2005). Türkiye süper lig takımlarından Gaziantepspor'un müsabaka öncesi ve müsabaka sonrası kaygı düzeyi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç.Dr. Sadrettin Pençe, Gaziantep Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı.
  • Bayar, P. (2011). Türkiye’de spor psikolojisinin gelişimi, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(4), 131-136.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Egzersiz Psikolojisi, Egzersiz ve Spor Psikolojisi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Gözde Ersöz

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ersöz, G. (2022). DÜNYADA VE TÜRKİYE’ DE SPOR PSİKOLOJİSİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 20-35.