Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Meat Yield and Proximate Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Harvesting from Different Aquaculture Systems

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 2, 117 - 123, 30.12.2018
https://doi.org/10.29132/ijpas.382789

Öz

In this study, body
characteristics of rainbow trouts
(Oncorhynchus
mykiss
) which were reared in net cage and concrete raceway in the
months of June and July, were determined in terms of condition factor, meat
yield and proximate composition in a harvest period. Condition factors were
calculated as 1.03 - 1.03 and 1.05 - 1.05 for rainbow trouts which were reared
in concrete raceways and net cages in June – July, respectively. Meat yields
were found as 61.37% - 62.68% and 61.54% - 62.81%, respectively. Crude protein,
crude lipid, crude ash and dry matter were found for concrete raceways
specimens as 19.97% -  20.47%; 2.25%  - 
2.08%; 1.32% - 1.39% and 23.76% - 24.20% respectively, while for net
cages specimens as 20.50% - 20.63% ; 2.17% - 2.02% ; 1.38% -1.38% and 24.17% -
23.44%, respectively. As a result, there were no significantly differences
between harvesting rainbow trouts in terms of condition factor, meat yield and
proximate composition.

Kaynakça

  • Akhan, S., Okumuş, İ., Delihasan Sonay, F., Koçak, N., 2010. Growth, slaughter yield and proximate composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) raised under commercial farming condition in Black Sea. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16:291-296.
  • Alexis, M.N., Theochari, V., Papaparaskeva-Papoutsoglou, E., 1986. Effect of diet composition and protein level on growth, body composition, haematological characteristics and cost of production of rainbow trout (Salmo gairdneri). Aquaculture, 58:75-85.
  • AOAC, 1990. Official methods of analysis of the association of the official analysis chemists. Association of Official Analytical Chemists, 15th edition, Washington, DC.
  • Arıman, H., Aras, M.N., 2003. Çesitli yem gruplarının alabalık (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) yavrularının büyüme performansına ve et verimi özelliklerine etkileri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 20(3-4):405-411.
  • Ayas, D., 2006. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss), hamsi (Engraulis encrasicolus) ve sardalya (Sardina pilchardus)’nın sıcak tütsülenmesi sonrasındaki kimyasal kompozisyon oranlarındaki değişimleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3):343-346.
  • Ayık, Ö., Akyurt, İ., 1996. Effects of covering ponds with different materials (earthen, nylon, concrete, gravel) on growth, survival and feed conversion rates in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 20:299-301.
  • Beyter, N., 2008. Farklı ticari yemle beslenen gökkuşağı alabalıklarının (Onchorhynchus mykiss) büyüme performansına, balık eti bileşimine ve yağ asitleri profiline etkisi. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Brown, J.A., Shahidi, F., 2000. Variations in the contens of crude protein, total and free amino acids of Arctic Charr (Salvelinus alpinus) reared at different stocking densities. Journal of Aquatic Food Product Technology, 9(3):39-56.
  • Çelikkale, M.S., Kurtoğlu, İ.Z., Şahin, S., Sivri, N., Akyol, A., 1998. Gökkuşağı (Oncorhyncus mykiss) ve Kaynak alabalığı (Salvelinus Fontinalis, Mitchill 1814)’nın et verim özellikleri ve etin biyokimyasal bileşiminin karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi III. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, 10-12 Haziran.
  • Duman, M., Şen, D., 2003. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W.)’nın kimyasal bileşimi ve et verimindeki değişimlerin mevsimsel olarak incelenmesi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(4):635-644.
  • Erdem, M.E., 2006. Doğu Karadeniz bölgesinde doğadan avlanan ve yetiştiriciliği yapılan dere alabalığının (Salmo trutta forma fario LINNEAUS, 1758) et kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Erkoyuncu, İ., Erdem, M., Samsun, O., Özdamar, E., Kaya, Y., 1994. Karadeniz’de avlanan bazı balık türlerinin et verimi, kimyasal yapısı ve uzunluk ağırlık ilişkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 1-2:181-191.
  • Hafs, A.W., Mazik, P.M., Kenney, P.B., Silverstein, J.T., 2012. Impact of carbon dioxide level, water velocity, strain, and feeding regimen on growth and fillet attributes of cultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 350-353:46–53.
  • Güzel, Ş., Güllü, K., 2006. 17α-metiltestosteron’un gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) kimyasal kompozisyonu, fileto verimi, viseral yağ ve hepatosomatik indeks üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2):233-236.
  • Karaman, S., Yeşilayer N., 2012. Alabalık tesisleri ve havuzlarının planlama ilkeleri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2):138-146.
  • Kaya, Y., Duyar, H.A., Erdem, M.E., 2004. Balık yağ asitlerinin insan sağlığı için önemi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4):365-370.
  • Kiriş, G.A., Dikel, S., 2002. Fiber tank ve beton havuza yerleştirilmiş ağ kafeslerdeki gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) besi performansları ve karkas kompozisyonları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4):371-380.
  • Koca, S.B., Erdem, M., Koca, H.U., 2006. Karadeniz’de gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792) yetiştiriciliğinde kullanılan pelet ve ekstrüde yemlerin gelişmeye etkisine ilişkin bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2):173-179.
  • Korkmaz, A.Ş., Kırkağaç, M., 2008. Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enerji kapsamı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):409-413.
  • Nettletton, J.A., Exler, J., 1992. Nutrients in wild and farmed shellfish. Journal of Food Science, 57:257-260.
  • URL-1, 2017. www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdf. Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su ürünleri istatistikleri. 14 Kasım 2017.
  • Ustaoğlu, S., Bircan, R., 1998. Karadeniz’deki (Sinop) ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W. 1792) gelişme ve yem değerlendirmesine farklı yemleme düzeylerinin etkileri. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 22:285-291.
  • Uysal, İ., Çalkı, Ş., Çelik, U., 2002. Kültür şartlarında extruder pelet yemle beslenen Abant alabalığı (Salmo trutta abanticus T., 1954) ile Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W., 1792)’nın biyokimyasal kompozisyonları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4):447-454. Werner, C., Poontawee, K., Mueller-Belecke, A., Hoerstgen-Schwark, G., Wicke, M. 2008. Flesh characteristics of pan-size triploid and diploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) reared in a commercial fish farm. Archiv Tierzucht, 51:71-83.
  • Yiğit, M., Aral, O., 1999. Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss W., 1792) tatlı su ve deniz suyundaki büyüme farklılıklarının karşılaştırılması. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 23:53-59.

Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 2, 117 - 123, 30.12.2018
https://doi.org/10.29132/ijpas.382789

Öz

Bu çalışmada, beton havuz ve ağ kafes sistemlerinden
Haziran ve Temmuz aylarında hasadı yapılan gökkuşağı alabalıklarının (
Oncorhynchus mykiss) kondisyon
faktörleri, et verimi ve besin kompozisyonları özellikleri tespit edilmiştir. Kondisyon
faktörüne ilişkin elde edilen ortalama değerler beton havuzlarda sırasıyla
Haziran ve Temmuz için 1,03 ve 1,03 iken, ağ kafeslerde sırasıyla 1,05 ve 1,05
olarak saptanmıştır. Beton havuzlarda yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı
alabalıklarında et verimleri %61,37 - 62,68, ağ kafeslerde ise %61,54 - 62,81
arasında tespit edilmiştir. Beton havuzlardan alınan örneklerde ham protein,
ham yağ, ham kül ve kuru madde oranları sırasıyla %19,97 - 20,47; %2,25 - 2,08;
%1,32 - 1,39 ve %23,76 - 24,20 olarak bulunurken, ağ kafeslerden alınan
örneklerde sırasıyla %20,50 - 20,63; %2,17 - 2,02; %1,38 - 1,38 ve %24,17 -
23,44 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada hasat edilen
gökkuşağı alabalıklarında kondisyon faktörü, et verimi ve besin kompozisyonları
açısından önemli bir farklılığın olmadığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Akhan, S., Okumuş, İ., Delihasan Sonay, F., Koçak, N., 2010. Growth, slaughter yield and proximate composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) raised under commercial farming condition in Black Sea. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16:291-296.
  • Alexis, M.N., Theochari, V., Papaparaskeva-Papoutsoglou, E., 1986. Effect of diet composition and protein level on growth, body composition, haematological characteristics and cost of production of rainbow trout (Salmo gairdneri). Aquaculture, 58:75-85.
  • AOAC, 1990. Official methods of analysis of the association of the official analysis chemists. Association of Official Analytical Chemists, 15th edition, Washington, DC.
  • Arıman, H., Aras, M.N., 2003. Çesitli yem gruplarının alabalık (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) yavrularının büyüme performansına ve et verimi özelliklerine etkileri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 20(3-4):405-411.
  • Ayas, D., 2006. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss), hamsi (Engraulis encrasicolus) ve sardalya (Sardina pilchardus)’nın sıcak tütsülenmesi sonrasındaki kimyasal kompozisyon oranlarındaki değişimleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3):343-346.
  • Ayık, Ö., Akyurt, İ., 1996. Effects of covering ponds with different materials (earthen, nylon, concrete, gravel) on growth, survival and feed conversion rates in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 20:299-301.
  • Beyter, N., 2008. Farklı ticari yemle beslenen gökkuşağı alabalıklarının (Onchorhynchus mykiss) büyüme performansına, balık eti bileşimine ve yağ asitleri profiline etkisi. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Brown, J.A., Shahidi, F., 2000. Variations in the contens of crude protein, total and free amino acids of Arctic Charr (Salvelinus alpinus) reared at different stocking densities. Journal of Aquatic Food Product Technology, 9(3):39-56.
  • Çelikkale, M.S., Kurtoğlu, İ.Z., Şahin, S., Sivri, N., Akyol, A., 1998. Gökkuşağı (Oncorhyncus mykiss) ve Kaynak alabalığı (Salvelinus Fontinalis, Mitchill 1814)’nın et verim özellikleri ve etin biyokimyasal bileşiminin karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi III. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, 10-12 Haziran.
  • Duman, M., Şen, D., 2003. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W.)’nın kimyasal bileşimi ve et verimindeki değişimlerin mevsimsel olarak incelenmesi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(4):635-644.
  • Erdem, M.E., 2006. Doğu Karadeniz bölgesinde doğadan avlanan ve yetiştiriciliği yapılan dere alabalığının (Salmo trutta forma fario LINNEAUS, 1758) et kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Erkoyuncu, İ., Erdem, M., Samsun, O., Özdamar, E., Kaya, Y., 1994. Karadeniz’de avlanan bazı balık türlerinin et verimi, kimyasal yapısı ve uzunluk ağırlık ilişkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 1-2:181-191.
  • Hafs, A.W., Mazik, P.M., Kenney, P.B., Silverstein, J.T., 2012. Impact of carbon dioxide level, water velocity, strain, and feeding regimen on growth and fillet attributes of cultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 350-353:46–53.
  • Güzel, Ş., Güllü, K., 2006. 17α-metiltestosteron’un gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) kimyasal kompozisyonu, fileto verimi, viseral yağ ve hepatosomatik indeks üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-2):233-236.
  • Karaman, S., Yeşilayer N., 2012. Alabalık tesisleri ve havuzlarının planlama ilkeleri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2):138-146.
  • Kaya, Y., Duyar, H.A., Erdem, M.E., 2004. Balık yağ asitlerinin insan sağlığı için önemi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4):365-370.
  • Kiriş, G.A., Dikel, S., 2002. Fiber tank ve beton havuza yerleştirilmiş ağ kafeslerdeki gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) besi performansları ve karkas kompozisyonları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4):371-380.
  • Koca, S.B., Erdem, M., Koca, H.U., 2006. Karadeniz’de gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792) yetiştiriciliğinde kullanılan pelet ve ekstrüde yemlerin gelişmeye etkisine ilişkin bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2):173-179.
  • Korkmaz, A.Ş., Kırkağaç, M., 2008. Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enerji kapsamı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):409-413.
  • Nettletton, J.A., Exler, J., 1992. Nutrients in wild and farmed shellfish. Journal of Food Science, 57:257-260.
  • URL-1, 2017. www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdf. Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su ürünleri istatistikleri. 14 Kasım 2017.
  • Ustaoğlu, S., Bircan, R., 1998. Karadeniz’deki (Sinop) ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W. 1792) gelişme ve yem değerlendirmesine farklı yemleme düzeylerinin etkileri. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 22:285-291.
  • Uysal, İ., Çalkı, Ş., Çelik, U., 2002. Kültür şartlarında extruder pelet yemle beslenen Abant alabalığı (Salmo trutta abanticus T., 1954) ile Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W., 1792)’nın biyokimyasal kompozisyonları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4):447-454. Werner, C., Poontawee, K., Mueller-Belecke, A., Hoerstgen-Schwark, G., Wicke, M. 2008. Flesh characteristics of pan-size triploid and diploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) reared in a commercial fish farm. Archiv Tierzucht, 51:71-83.
  • Yiğit, M., Aral, O., 1999. Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss W., 1792) tatlı su ve deniz suyundaki büyüme farklılıklarının karşılaştırılması. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 23:53-59.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Volkan Kızak 0000-0003-1710-0676

Turgut Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 23 Ocak 2018
Kabul Tarihi 24 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kızak, V., & Çelik, T. (2018). Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu. International Journal of Pure and Applied Sciences, 4(2), 117-123. https://doi.org/10.29132/ijpas.382789
AMA Kızak V, Çelik T. Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu. International Journal of Pure and Applied Sciences. Aralık 2018;4(2):117-123. doi:10.29132/ijpas.382789
Chicago Kızak, Volkan, ve Turgut Çelik. “Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Et Verimi Ve Besin Kompozisyonu”. International Journal of Pure and Applied Sciences 4, sy. 2 (Aralık 2018): 117-23. https://doi.org/10.29132/ijpas.382789.
EndNote Kızak V, Çelik T (01 Aralık 2018) Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu. International Journal of Pure and Applied Sciences 4 2 117–123.
IEEE V. Kızak ve T. Çelik, “Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu”, International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 4, sy. 2, ss. 117–123, 2018, doi: 10.29132/ijpas.382789.
ISNAD Kızak, Volkan - Çelik, Turgut. “Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Et Verimi Ve Besin Kompozisyonu”. International Journal of Pure and Applied Sciences 4/2 (Aralık 2018), 117-123. https://doi.org/10.29132/ijpas.382789.
JAMA Kızak V, Çelik T. Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2018;4:117–123.
MLA Kızak, Volkan ve Turgut Çelik. “Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Et Verimi Ve Besin Kompozisyonu”. International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 4, sy. 2, 2018, ss. 117-23, doi:10.29132/ijpas.382789.
Vancouver Kızak V, Çelik T. Farklı Yetiştiricilik Sistemlerinden Hasat Edilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Et Verimi ve Besin Kompozisyonu. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2018;4(2):117-23.

154501544915448154471544615445