Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 6, 29.02.2020

Öz

Amaç: Çalışma Üniversitesi öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada yüz yüze görüşme tekniği kullanılmış ve üniversitenin farklı birimlerinde eğitim gören toplam 1200 öğrenciye ulaşılmıştır. Ankete katılan öğrencilere toplam 18 soru sorulmak suretiyle süt ve süt ürünleri ile ilgili tüketim alışkanlıkları belirlenmiştir. Bulgular: Ankete katılan öğrencilerin %87 gibi büyük bir oranı aileden kazanmış olduğu alışkanlıklar sayesinde süt ve ürünlerini tüketmeye devam ettiklerini bildirmişlerdir. Sonuç:Çalışma sonucunda, ülkemizde üniversite düzeyinde eğitim alan tüketicilerin, süt ve süt ürünlerinin bileşimi, süte uygulanan işlemler ve besin değeri hakkındaki bilgi düzeylerinin oldukça yetersiz olduğu da saptanmıştır.

Kaynakça

  • 1. Şimşek O., Çetin C., Bilgin B., 2005,’ İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • 2. Çetinkaya A. 2010, Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 5 (2): 73-84.
  • 3. Özcan, T. F., Erbil ve E., Kurdal, 1998. Sütün Insan Beslenmesindeki Önemi. Içme Sütü Sempozyumu Tebligler Kitabı, Tekirdag, s.31-41.
  • 4. Demirci M., Kurultay Ş., Öksüz Ö., 1998. Tekirdağ ilinde içme Sütü Tüketim Alışkanlıklar ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırrma. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, Editör. Mehmet Demirci. Sf: 149 157. Tekirdağ .
  • 5. Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S. 2005, Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünlerinde tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği” C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1.2: 101 108.
  • 6. Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H. 2003, Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 2003, 13(1), 15-21.
  • 7. Uzunöz M., Gülşen M. 2007, Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007(3) 15-21.
  • 8. Şimşek B., Açıkgöz İ. 2011 Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYÜ Tar. Bil. Dergisi 21(1):12-18.
  • 9. Ayhan Y.N., İplikçi G.,Şimşek I. 2018, Üniversite Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketimi Üzerine Bir Araştırma, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 67, Mart 2018, s. 370-380.
  • 10. Karakayacı Z., Öz NZ., Baz S., Koçyiğit S. 2018, Selçuk Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Selcuk J.Agr Food Sci, 32(3), 289-296.
  • 11. Anonim 2014, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme Durumu ve Alış-kanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu. Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimle-ri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 931, Ankara.
  • 12. Akbay C, Tiryaki YG 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Kahramanmaraş Örneği KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 10(1): 89–96.

A Survey of the Consumption Habits of Milk and Dairy Products among the Students in University

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 6, 29.02.2020

Öz

Aim: The aim of this study was to determine the consumption habits of milk and dairy products of Hitit University students’. Method: Face-to-face interview technique was used in the study and a total of 1200 students from different departments of the university were reached. Results: Consumption habits related to milk and dairy products were determined by asking 18 questions to the students. 87 % of the students surveyed reported that they continued to consume milk and products thanks to the habits gained from the family. Conclusions:As a result of the study, it was also found out that the level of knowledge about the composition of milk and dairy products, the processes applied to milk and nutritional value of consumers attending education at university level in our country is quite insufficient.

Kaynakça

  • 1. Şimşek O., Çetin C., Bilgin B., 2005,’ İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1) 23-35.
  • 2. Çetinkaya A. 2010, Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 5 (2): 73-84.
  • 3. Özcan, T. F., Erbil ve E., Kurdal, 1998. Sütün Insan Beslenmesindeki Önemi. Içme Sütü Sempozyumu Tebligler Kitabı, Tekirdag, s.31-41.
  • 4. Demirci M., Kurultay Ş., Öksüz Ö., 1998. Tekirdağ ilinde içme Sütü Tüketim Alışkanlıklar ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırrma. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, Editör. Mehmet Demirci. Sf: 149 157. Tekirdağ .
  • 5. Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S. 2005, Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünlerinde tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği” C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1.2: 101 108.
  • 6. Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H. 2003, Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 2003, 13(1), 15-21.
  • 7. Uzunöz M., Gülşen M. 2007, Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007(3) 15-21.
  • 8. Şimşek B., Açıkgöz İ. 2011 Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYÜ Tar. Bil. Dergisi 21(1):12-18.
  • 9. Ayhan Y.N., İplikçi G.,Şimşek I. 2018, Üniversite Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketimi Üzerine Bir Araştırma, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 67, Mart 2018, s. 370-380.
  • 10. Karakayacı Z., Öz NZ., Baz S., Koçyiğit S. 2018, Selçuk Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Selcuk J.Agr Food Sci, 32(3), 289-296.
  • 11. Anonim 2014, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme Durumu ve Alış-kanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu. Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimle-ri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 931, Ankara.
  • 12. Akbay C, Tiryaki YG 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Kahramanmaraş Örneği KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 10(1): 89–96.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatih Özbey 0000-0002-7099-0041

Yayımlanma Tarihi 29 Şubat 2020
Gönderilme Tarihi 14 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özbey, F. (2020). Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi, 2(1), 1-6.
AMA Özbey F. Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Sağlık Pro Arş Dergisi. Şubat 2020;2(1):1-6.
Chicago Özbey, Fatih. “Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi 2, sy. 1 (Şubat 2020): 1-6.
EndNote Özbey F (01 Şubat 2020) Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi 2 1 1–6.
IEEE F. Özbey, “Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Sağlık Pro Arş Dergisi, c. 2, sy. 1, ss. 1–6, 2020.
ISNAD Özbey, Fatih. “Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi 2/1 (Şubat 2020), 1-6.
JAMA Özbey F. Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Sağlık Pro Arş Dergisi. 2020;2:1–6.
MLA Özbey, Fatih. “Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi, c. 2, sy. 1, 2020, ss. 1-6.
Vancouver Özbey F. Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Sağlık Pro Arş Dergisi. 2020;2(1):1-6.

SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES