Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 52, 171 - 190, 15.12.2016

Öz

Artvin ili dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin bölgelerin- den biridir. Balın botanik özelliği ve coğrafi menşei laboratuvarlar ta- rafından yapılan analizlerle tespit edilebilmektedir. Balda en önemli niteliklerden bir tanesi balın kökenidir. Bir fikri ve sınai mülkiyet hakkı olan coğrafi işaret bal için konumlandırmada farklılık oluştura- rak pazarda bir rekabet avantajı sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı tü- keticilerin coğrafi işarete sahip Artvin balına olan algılarının ve daha fazla ödeme eğilimine etkisini araştırmaktır. Araştırma modelinin ve- rileri için kolayda örnekleme yöntemiyle Artvin il sınırlarında yaşa- yan tüketicilerle yüz yüze anketler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre ‘kalite ve güvenilirlik’ coğrafi işaretli Artvin balı algısını etkiler- ken, ‘kültür ve gelenek’ ile ‘ekonomik destek’ coğrafi işaretli Artvin balı algısını etkilememektedir. Ayrıca, coğrafi işaretli Artvin balı algısı tüketicilerin daha fazla ödeme eğiliminde anlamlıdır. Bu çalışmanın sonuçları konuyla ilgilenen taraflara ve rekabet avantajı elde etmek isteyen bal üreticilerine ve bölgesel kalkınma için değerli bilgiler tes- pit etmektedir.

Kaynakça

  • ARVANITOYANNIS Ioannis - Athanasios Krystallis (2006). “An Empirical Examination of the Determinants of Honey Consumption in Romania”, International Journal of Food Science & Technology, 41, 1164-1176. BARDAJÍ Isabel - Belén Iráizoz - Manuel Rapún (2009). "Protected geo-graphical indications and integration into the agribusiness system", Agribusiness, 25 (2): 198-214.
  • BATT Peter J. - Aijun Liu (2012). “Consumer behaviour towards honey products in Western Australia”, British Food Journal, 114(2): 285-297.
  • BOGDANOV, Stefan - Tomislav Jurendic - Robert Sieber - Peter Gallmann (2008). Honey for Nutrition and Health: A Review. Swiss Bee Research Centre, Agroscope Liebefeld-Posieux Research Station. ALP, Berne. Switzerland.
  • BÖLÜKTEPE Filiz Eren - Saffet Yılmaz (2006). “Tüketicilerin bal satın alma davranış ve alışkanlıklarını etkileme sürecinde markanın önemini be- lirlemeye yönelik bir araştırma”, Uludağ Arıcılık Dergisi, 6(4): 135-142.
  • BROOKES Graham (1993). "Hungarian and Bulgarian wine prospects in UK market", British Food Journal, 95 (7): 33-36.
  • ČAČIĆ Jasna - Miroslav Tratnik - Jasenka Gajdoš Kljusurić - Dražen Čačić - Dragan Kovačević (2011). "Wine with geographical indication-aware- ness of Croatian consumers", British Food Journal, 113 (1): 66-77.
  • COSMINA Marta - Gianluigi Gallenti - Francesco Marangon - Stefania Troiano (2016). “Attitudes towards honey among Italian consumers: a choice experiment approach”, Appetite, 106: 110-116.
  • COTTON Amy - David Morfesi (2007). Key ingredients for geographical indications: Collectivization and control: How market-based trademark systems encourage collectivization and control (Without Taxpayer Revenue). United States Patent and Trademark Office, Washington DC. http://www.uspto.gov/ip/global/geographical/protection/gi_protecti on_wipo.jsp erişim 12.2.2015
  • ÇALIŞKAN Vedat - Hasan Koç (2012). "Türkiye'de coğrafi işaretlerin dağılış özelliklerinin ve coğrafi işaret potansiyelinin değerlendirilmesi", Doğu Coğrafya Dergisi, 17 (28): 193-214.

Are Consumers Willing To Pay More for Geographical Indication? A Study on the Artvin Honey

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 52, 171 - 190, 15.12.2016

Öz

Artvin province is one of the world's richest regions in terms of biodi- versity. Botanical features and geographical origin of honey can be de- termined by analyzes performed by laboratories. One of the most im- portant features of honey is geographical origin. As an intellectual property right, geographical indications (GIs) can perform a competi- tive advantage by creating differentiation in its positioning in the market. The aim of this study is to evaluate consumers' perceptions towards Artvin honey with geographical indication and their willing- ness to pay more. Convenience sampling method was used to collect the research data, with face to face interview carried out in Artvin province. The main outputs of the study are as follows, 'quality and safety' affects the consumers' perceptions towards geographical indication while 'culture and tradition' and 'economic support' do not. The perception of Artvin honey with GI on consumers is significant with the willingness to pay more for Artvin honey with GI. The results of this study ensure beneficial information to the related parties and honey producers wishing to competitive advantage and regional de- velopment.

Kaynakça

  • ARVANITOYANNIS Ioannis - Athanasios Krystallis (2006). “An Empirical Examination of the Determinants of Honey Consumption in Romania”, International Journal of Food Science & Technology, 41, 1164-1176. BARDAJÍ Isabel - Belén Iráizoz - Manuel Rapún (2009). "Protected geo-graphical indications and integration into the agribusiness system", Agribusiness, 25 (2): 198-214.
  • BATT Peter J. - Aijun Liu (2012). “Consumer behaviour towards honey products in Western Australia”, British Food Journal, 114(2): 285-297.
  • BOGDANOV, Stefan - Tomislav Jurendic - Robert Sieber - Peter Gallmann (2008). Honey for Nutrition and Health: A Review. Swiss Bee Research Centre, Agroscope Liebefeld-Posieux Research Station. ALP, Berne. Switzerland.
  • BÖLÜKTEPE Filiz Eren - Saffet Yılmaz (2006). “Tüketicilerin bal satın alma davranış ve alışkanlıklarını etkileme sürecinde markanın önemini be- lirlemeye yönelik bir araştırma”, Uludağ Arıcılık Dergisi, 6(4): 135-142.
  • BROOKES Graham (1993). "Hungarian and Bulgarian wine prospects in UK market", British Food Journal, 95 (7): 33-36.
  • ČAČIĆ Jasna - Miroslav Tratnik - Jasenka Gajdoš Kljusurić - Dražen Čačić - Dragan Kovačević (2011). "Wine with geographical indication-aware- ness of Croatian consumers", British Food Journal, 113 (1): 66-77.
  • COSMINA Marta - Gianluigi Gallenti - Francesco Marangon - Stefania Troiano (2016). “Attitudes towards honey among Italian consumers: a choice experiment approach”, Appetite, 106: 110-116.
  • COTTON Amy - David Morfesi (2007). Key ingredients for geographical indications: Collectivization and control: How market-based trademark systems encourage collectivization and control (Without Taxpayer Revenue). United States Patent and Trademark Office, Washington DC. http://www.uspto.gov/ip/global/geographical/protection/gi_protecti on_wipo.jsp erişim 12.2.2015
  • ÇALIŞKAN Vedat - Hasan Koç (2012). "Türkiye'de coğrafi işaretlerin dağılış özelliklerinin ve coğrafi işaret potansiyelinin değerlendirilmesi", Doğu Coğrafya Dergisi, 17 (28): 193-214.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İsmail Tamer Toklu

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA Toklu, İ. T. (2016). TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Karadeniz Araştırmaları, 13(52), 171-190.
AMA Toklu İT. TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Karadeniz Araştırmaları. Aralık 2016;13(52):171-190.
Chicago Toklu, İsmail Tamer. “TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Karadeniz Araştırmaları 13, sy. 52 (Aralık 2016): 171-90.
EndNote Toklu İT (01 Aralık 2016) TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Karadeniz Araştırmaları 13 52 171–190.
IEEE İ. T. Toklu, “TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Karadeniz Araştırmaları, c. 13, sy. 52, ss. 171–190, 2016.
ISNAD Toklu, İsmail Tamer. “TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Karadeniz Araştırmaları 13/52 (Aralık 2016), 171-190.
JAMA Toklu İT. TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Karadeniz Araştırmaları. 2016;13:171–190.
MLA Toklu, İsmail Tamer. “TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Karadeniz Araştırmaları, c. 13, sy. 52, 2016, ss. 171-90.
Vancouver Toklu İT. TÜKETİCİLER COĞRAFİ İŞARET İÇİN DAHA FAZLA ÖDEMEK İSTER Mİ? ARTVİN BALI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Karadeniz Araştırmaları. 2016;13(52):171-90.