Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ

Yıl 1998, Sayı: 2, 185 - 196, 09.10.2013

Öz

İnceleme sahası, Ege Bölgesinin
Ege Bölümünde, Salihli ilçe merkezinin 12 km. kadar kuzeyinde Tepecik mevkiinde
yer almaktadır. Kekik kültürünün yapıldığı saha yaklaşık 500 dekar genişliğinde
olup, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 150-160 m. arasındadır.



Salihli’de kültüre alınan İzmir
kekiğinin (Origanum smyrnaeum L. syn. Origanum onites L.) Batı Anadolu ve
Akdeniz bölgesinin doğal ortamında oldukça geniş bir yetişme alanı vardır.
Yayılış alanlarında, orman alt florasında sık sık görülen İzmir kekiği, step ve
garig formasyonları içinde yaygın olarak bulunmaktadır.



Bu kültür çalışmasıyla, ülkemizin
pek çok yöresinde ve bu arada Salihli’nin doğal ortam koşullarında yetişen
İzmir kekiğinin kültürünün yapılabileceği ve iyi bir verimin alınabileceği
ortaya konulmuştur. 

Kaynakça

  • ATALAY, İ.-1983: Türkiye vejetasyon coğrafyasına giriş. Ege Üniv. Ed. Fak. yay. no. 19, İzmir.
  • BAŞER, K. H. C. ve OKTAY, N.-1987: Bitkisel drog ihracatının dünyada ve Türkiye’deki durumu. V. Bitkisel ilaç hammaddeleri toplantısı bildiri kitabı. Sanem Matbaacılık, s. 19-27, Ankara.
  • BAYRAM, E.-1995: Geliştirilmiş İzmir kekiği hatlarında bazı agronomik ye kalite özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. sayı 3, s. 41-48, İzmir.
  • BAYTOP, T.-1963: Türkiye’nin tıbbi ve zehirli bitkileri. İst. Üniv. Tıp Fak. yay. no. 59, İstanbul.
  • --------- 1984: Türkiye’de bitkiler ile tedavi (Geçmişte ve bugün). İst. Üniv. Eczacılık Fak. yay. no, 40, İstanbul.
  • CEYLAN, A.-1987: Tıbbi bitkiler II (uçucu yağ içerenler). Ege Üniv. Ziraat Fak. yay. no.481, İzmir.
  • DAVİS, P. H.-1982: Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press, cilt 7, s.308-309, Edinburgh.
  • Dış Ticaret İstatistikleri-DİE. Bölge Müdürlüğü, İstanbul, 1973-1996.
  • DÖNMEZ, Y.-1985: Bitkiler coğrafyası. İst. Üniv. Coğr. Enst. yay. no. 3213, İstanbul.
  • Gediz Havzası Toprakları. Köy İşleri ve Kooperatifler Bak. Topraksu Genel Müd. yay. no. 302, Ankara, 1974.
  • GÜNAL, N.-1995: Gediz havzasının iklimi. Türk Coğr. Derg. sayı 30, s. 67- 96, İstanbul.
  • İNANDIK, H.-1961: Bitkiler coğrafyası. İst. Üniv. Coğr. Enst. yay. no. 32, İstanbul.
  • Kekik TS. 3786, TSE. yay. Ankara, 1982.
  • KOÇMAN, A.-1993: Ege ovalarının iklimi. Ege Üniv. Ed. Fak. yay. no. 73, İzmir.
  • MERİÇLİ, M.-1991: Yukarı Fırat bölgesinde yetişen endemik thymus türlerinin uçucu yağlarının değerlendirilmesi. Fırat Havzası tıbbi ve endüstriyel bitkileri sempozyumu bildirileri, s.137. Fırat Üniv. Fırat Havzası Araştırma Merkezi yay. Elazığ.
  • Meteoroloji Bülteni (Ortalama ve ekstrem kıymetler). DMİ. Genel Müdürlüğü yay. Ankara, 1974.
  • ÖZTIĞ, F.-1971: Faydalı Bitkiler. İst. Üniv. Fen Fak. yay. no. 107, İstanbul.
  • PENSO, G.-1978: Inventory of medicinal plants and a list of the most vvidely used plants. World Health Organization (WHO) Document DPM WP 782.
  • VÖWEL, A. VE CEYLAN, A.-1977: Ege bölgesinde bazı tıbbi bitkilerin yetiştirme denemeleri. Doğa Bilim Derg. sayı 3, s.69-73, Ankara.

A New Agriculture Product At Salihli; the Planting and Harvesting of Thymus

Yıl 1998, Sayı: 2, 185 - 196, 09.10.2013

Öz

The research area is in Tepecik
which is situated 12 kilometers north of Salihli. The culture planting of the
thymus is nearly 500 acres width and it’s height from the sea level is nearly
150-160 meters.

The Izmir thymus (Origanum
smyrnaeum L, syn. Origanum onites L), which has been taken into culture planting
as the Salihli Sample, has a very large growing area in the Mediterranean
region and the West Anatolia. The Izmir thymus, which is seen usually in the
under forest flora of if s spreading area can be found in the steppe and garig
formations  widely.





With this sample practice, it has
been proved that the culture planting of the thymus plant and a high production
as a result is possible which grows in the geographical conditions of the
Aegean region besides the most parts of our country. 

Kaynakça

  • ATALAY, İ.-1983: Türkiye vejetasyon coğrafyasına giriş. Ege Üniv. Ed. Fak. yay. no. 19, İzmir.
  • BAŞER, K. H. C. ve OKTAY, N.-1987: Bitkisel drog ihracatının dünyada ve Türkiye’deki durumu. V. Bitkisel ilaç hammaddeleri toplantısı bildiri kitabı. Sanem Matbaacılık, s. 19-27, Ankara.
  • BAYRAM, E.-1995: Geliştirilmiş İzmir kekiği hatlarında bazı agronomik ye kalite özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. sayı 3, s. 41-48, İzmir.
  • BAYTOP, T.-1963: Türkiye’nin tıbbi ve zehirli bitkileri. İst. Üniv. Tıp Fak. yay. no. 59, İstanbul.
  • --------- 1984: Türkiye’de bitkiler ile tedavi (Geçmişte ve bugün). İst. Üniv. Eczacılık Fak. yay. no, 40, İstanbul.
  • CEYLAN, A.-1987: Tıbbi bitkiler II (uçucu yağ içerenler). Ege Üniv. Ziraat Fak. yay. no.481, İzmir.
  • DAVİS, P. H.-1982: Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press, cilt 7, s.308-309, Edinburgh.
  • Dış Ticaret İstatistikleri-DİE. Bölge Müdürlüğü, İstanbul, 1973-1996.
  • DÖNMEZ, Y.-1985: Bitkiler coğrafyası. İst. Üniv. Coğr. Enst. yay. no. 3213, İstanbul.
  • Gediz Havzası Toprakları. Köy İşleri ve Kooperatifler Bak. Topraksu Genel Müd. yay. no. 302, Ankara, 1974.
  • GÜNAL, N.-1995: Gediz havzasının iklimi. Türk Coğr. Derg. sayı 30, s. 67- 96, İstanbul.
  • İNANDIK, H.-1961: Bitkiler coğrafyası. İst. Üniv. Coğr. Enst. yay. no. 32, İstanbul.
  • Kekik TS. 3786, TSE. yay. Ankara, 1982.
  • KOÇMAN, A.-1993: Ege ovalarının iklimi. Ege Üniv. Ed. Fak. yay. no. 73, İzmir.
  • MERİÇLİ, M.-1991: Yukarı Fırat bölgesinde yetişen endemik thymus türlerinin uçucu yağlarının değerlendirilmesi. Fırat Havzası tıbbi ve endüstriyel bitkileri sempozyumu bildirileri, s.137. Fırat Üniv. Fırat Havzası Araştırma Merkezi yay. Elazığ.
  • Meteoroloji Bülteni (Ortalama ve ekstrem kıymetler). DMİ. Genel Müdürlüğü yay. Ankara, 1974.
  • ÖZTIĞ, F.-1971: Faydalı Bitkiler. İst. Üniv. Fen Fak. yay. no. 107, İstanbul.
  • PENSO, G.-1978: Inventory of medicinal plants and a list of the most vvidely used plants. World Health Organization (WHO) Document DPM WP 782.
  • VÖWEL, A. VE CEYLAN, A.-1977: Ege bölgesinde bazı tıbbi bitkilerin yetiştirme denemeleri. Doğa Bilim Derg. sayı 3, s.69-73, Ankara.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beşeri Coğrafya
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Akif Ceylan

Yayımlanma Tarihi 9 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ceylan, M. A. (2013). SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ. Marmara Coğrafya Dergisi(2), 185-196.
AMA Ceylan MA. SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(2):185-196.
Chicago Ceylan, Mehmet Akif. “SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 2 (Ekim 2013): 185-96.
EndNote Ceylan MA (01 Ekim 2013) SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ. Marmara Coğrafya Dergisi 2 185–196.
IEEE M. A. Ceylan, “SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 2, ss. 185–196, Ekim 2013.
ISNAD Ceylan, Mehmet Akif. “SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi 2 (Ekim 2013), 185-196.
JAMA Ceylan MA. SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013;:185–196.
MLA Ceylan, Mehmet Akif. “SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 2, 2013, ss. 185-96.
Vancouver Ceylan MA. SALİHLİ’DE YENİ BİR TARIM ÜRÜNÜ; KEKİK EKİMİ VE ÜRETİMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(2):185-96.