Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Scale-Based Analysis of the Impact of the Covid-19 Outbreak on the Financial Performance of Lodging and Food- Beverage Companies

Yıl 2022, Cilt: 19 Sayı: 2, 162 - 177, 25.08.2022
https://doi.org/10.24010/soid.1020298

Öz

The purpose of this research is to analyze the impact of the Covid-19 outbreak on the financial performance of lodging and food-beverage companies on a scale basis in Turkey. For this purpose, ratio analysis was carried out on the lodging and food-beverage services company accounts for the years 2019 and 2020 published by the Central Bank of the Republic of Turkey. As a result of the analysis, it was determined that the performance of the enterprises did not show significant variability on the basis of scale with the onset of the Covid-19 outbreak in terms of liquidity. In terms of financial structure ratios, it was determined that companies used more long-term debt after the onset of the Covid-19 outbreak. In terms of activity and profitability ratios, it was determined that the performance of lodging and food-beverage companies decreased significantly after the onset of the Covid-19 outbreak, regardless of their size.

Kaynakça

  • Acar, Y. (2020), “Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi”, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), ss. 7-21. DOI: 10.32572/guntad.703410.
  • Aydın, N., Başar, M. ve Çoşkun, M. (2017), Finansal Yönetim, Yenilenmiş 5. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, O. ve İlal, N. (2020), “Coronavirüsün (Covid-19) Turizm Sektörü Üzerindeki Ekonomik Etkileri”, International Journal of Social Sciences and Education Research, 6 (1), ss. 125-139. DOI: 10.24289/ijsser.728121.
  • Canlı, S. N. Ö. ve Özdemir, M. (2021), “Covid-19 Pandemisinin Finansal Etkilerinin Belirlenmesi: Türkiye Havayolu Sektörü Üzerine Bir Uygulama”, Third Sector Social Economic Review, 56(2), ss. 657-681.
  • Ceylan, A. ve Korkmaz, T. (2018), Finansal Yönetim Temel Konular, Bursa: Ekin Kitabevi.
  • Chen, M. H., Demir, E., García-Gómez, C. D. ve Zaremba, A. (2020), The Impact of Policy Responses to COVID-19 on US Travel and Leisure Companies”, Annals of Tourism Research Empirical Insights, 1(1), ss.100003.
  • Çakır, P. ve Barakazı, M. (2020), “Koranavirüs Sürecinin Turizm Sektörüne Etkisi ve Salgına Karşı Alınan Tedbirler”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(3), ss. 313-332. DOI: 10.18037/ausbd.801802
  • Çalış, Y.E., Küçükgergerli, N. ve Sarıdoğan, A. (2021), “Covid 19 Pandemisinin Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın Finansal Performansına Etkileri İçin Bir Analiz”, “Mali Çözüm Dergisi”, 31(166), ss. 43-65.
  • Demir, M., Günaydın, Y. ve Demir, Ş. Ş. (2020), “Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Türkiye'de Turizm Üzerindeki Öncülleri, Etkileri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, International Journal of Social Sciences and Education Research , 6(1) , ss.80-107. DOI: 10.24289/ijsser.734263
  • García-Gómez, C. D., Demir, E., Díez-Esteban, J. M. ve Bilan, Y. (2021), “The Impact of COVID-19 Outbreak on Hotels’ Value Compared to Previous Diseases: The Role of ALFO Strategy”, Heliyon, 7(8), ss. e07836.
  • Karadeniz, E., Beyaz, F. S., Ünlübulduk, S. N. ve Kayhan, E. (2020), “Covid-19 Salgınının Turizm Sektörüne Etkilerinin ve Uygulanan Stratejilerin Değerlendirilmesi: Otel Yöneticileri Üzerinde Bir Araştırma”, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), ss. 3116–3136.
  • Kılıç, Y. (2020), “Borsa İstanbul’da Covıd-19 (Koronavirüs) Etkisi”, Journal of Emerging Economies and Policy, 5(1), ss. 66-77.
  • Kıvılcım, B. (2020), “Covid-19 (Yeni Koronavirüs) Salgınının Turizm Sektörüne Muhtemel Etkileri”, Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi, 4 (1), ss.17-27. DOI: 10.46452/baksoder.727208
  • Kutay, N. ve Tektüfekçi, F. (2021), “Covid-19 Salgın Sürecinde Borsa İstanbul Turizm Endeksi İşletmeleri Finansal Tabloları ve Bağımsız Denetçi Raporları Üzerinde Etkinin Bütüncül Yaklaşımla İncelenmesi”, International Journal of Contemporary Tourism Research, Special Issue of Commemoration of Professor Özlem Ipekgıl Doğan, ss. 73-97. DOI: 10.30625/ijctr.955217
  • Napierała T, Napierała K, Burski R. (2020), “Impact of Geographic Distribution of COVID-19 Cases on Hotels’ Performances: Case of Polish Cities”, Sustainability. 12(11), ss. 4697. DOI: 10.3390/su12114697
  • Özcan, M. (2021), “COVID 19 Pandemisinin Turizm ve Ulaştırma İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisi”, OPUS International Journal of Society Researches, Pandemi Special Issue, ss. 3542-3567. DOI: 10.26466/opus.879224
  • Özdemir, Ü. O. ve Akçakanat, Ü. Ö. (2021), “Covıd-19 Pandemisinin Turizm ve Havayolu Sektörlerine Mali Etkileri Üzerine Bir Araştırma”, Mali Çözüm Dergisi, 31, ss.89-120.
  • Rababah, A., Al‐Haddad, L., Sial, M. S., Chunmei, Z. ve Cherian, J. (2020), “Analyzing the Effects of COVID‐19 Pandemic on the Financial Performance of Chinese Listed Companies”, Journal of Public Affairs, 20 (4), ss. e2440. DOI: 10.1002/pa.2440.
  • Sheel, A. (2020), "Hotel Industry Performance in 2019-2020, COVID-19 Impact, and the JHFM Index", Journal of Hospitality Financial Management, 28 (2), ss. 80-83.
  • Song, H. J., Yeon, J. Ve Lee, S. (2021), “Impact of the COVID-19 Pandemic: Evidence from the US Restaurant Industry”, International Journal of Hospitality Management, 92, ss. 102702. DOI: 10.1016/j.ijhm.2020.102702
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020), Turizm Gelirleri ve Giderleri”, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201116/turizm-gelirleri-ve-giderleri.html (12.10.2021).
  • Tokaç, A. (2012), Finansal Raporları Okuma Metodları, İstanbul: Derin Yayınları.
  • Toroslu, V.M. ve Durmuş, N.C. (2016), Finansal Tablolar Analizi, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • TCMB (2021), “Konaklama ve Yiyecek-İçecek Hizmeti Faaliyetleri Sektör Bilançoları”, http://www3.tcmb.gov.tr/sektor/#/tr/I/konaklama-ve-yiyecek-hizmeti-faaliyetleri (12.10.2021).
  • UNWTO (2021), “Covid-19 and Tourism”, https://www.unwto.org/covid-19-and-tourism-2020 (08.09.2021).
  • Zengin, D. ve Gönültaş, B. (2021), “Dünya ekonomisi salgının birinci yılında yaralarını sarmaya çalışıyor”. https://www.aa.com.tr/tr/kategori-sayfasi-manset/dunya-ekonomisi-salginin-birinci-yilinda-yaralarini-sarmaya-calisiyor/2172443 (10.09.2021).

Covid-19 Salgınının Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisinin Ölçek Temelinde Analizi

Yıl 2022, Cilt: 19 Sayı: 2, 162 - 177, 25.08.2022
https://doi.org/10.24010/soid.1020298

Öz

Bu araştırmanın amacı, Covid-19 salgınının Türkiye’deki konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinin finansal performansı üzerindeki etkisini ölçek temelinde analiz etmektir. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2019 ve 2020 yıllarına ait konaklama ile yiyecek-içecek hizmetleri sektör bilançoları üzerinde oran analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda likidite açısından Covid-19 salgınının başlamasıyla işletmelerin performansının ölçek bazında önemli değişkenlik göstermediği belirlenmiştir. Finansal yapı oranları açısından Covid-19 salgınının başlamasından sonra işletmelerde daha fazla uzun vadeli yabancı kaynak kullanıldığı belirlenmiştir. Faaliyet ve karlılık oranları açısından ise Covid-19 salgınının başlamasıyla konaklama ile yiyecek-içecek işletmelerinin ölçek büyüklükleri fark etmeksizin tamamında performansın önemli düzeyde düştüğü saptanmıştır.

Kaynakça

  • Acar, Y. (2020), “Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi”, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), ss. 7-21. DOI: 10.32572/guntad.703410.
  • Aydın, N., Başar, M. ve Çoşkun, M. (2017), Finansal Yönetim, Yenilenmiş 5. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, O. ve İlal, N. (2020), “Coronavirüsün (Covid-19) Turizm Sektörü Üzerindeki Ekonomik Etkileri”, International Journal of Social Sciences and Education Research, 6 (1), ss. 125-139. DOI: 10.24289/ijsser.728121.
  • Canlı, S. N. Ö. ve Özdemir, M. (2021), “Covid-19 Pandemisinin Finansal Etkilerinin Belirlenmesi: Türkiye Havayolu Sektörü Üzerine Bir Uygulama”, Third Sector Social Economic Review, 56(2), ss. 657-681.
  • Ceylan, A. ve Korkmaz, T. (2018), Finansal Yönetim Temel Konular, Bursa: Ekin Kitabevi.
  • Chen, M. H., Demir, E., García-Gómez, C. D. ve Zaremba, A. (2020), The Impact of Policy Responses to COVID-19 on US Travel and Leisure Companies”, Annals of Tourism Research Empirical Insights, 1(1), ss.100003.
  • Çakır, P. ve Barakazı, M. (2020), “Koranavirüs Sürecinin Turizm Sektörüne Etkisi ve Salgına Karşı Alınan Tedbirler”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(3), ss. 313-332. DOI: 10.18037/ausbd.801802
  • Çalış, Y.E., Küçükgergerli, N. ve Sarıdoğan, A. (2021), “Covid 19 Pandemisinin Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın Finansal Performansına Etkileri İçin Bir Analiz”, “Mali Çözüm Dergisi”, 31(166), ss. 43-65.
  • Demir, M., Günaydın, Y. ve Demir, Ş. Ş. (2020), “Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Türkiye'de Turizm Üzerindeki Öncülleri, Etkileri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, International Journal of Social Sciences and Education Research , 6(1) , ss.80-107. DOI: 10.24289/ijsser.734263
  • García-Gómez, C. D., Demir, E., Díez-Esteban, J. M. ve Bilan, Y. (2021), “The Impact of COVID-19 Outbreak on Hotels’ Value Compared to Previous Diseases: The Role of ALFO Strategy”, Heliyon, 7(8), ss. e07836.
  • Karadeniz, E., Beyaz, F. S., Ünlübulduk, S. N. ve Kayhan, E. (2020), “Covid-19 Salgınının Turizm Sektörüne Etkilerinin ve Uygulanan Stratejilerin Değerlendirilmesi: Otel Yöneticileri Üzerinde Bir Araştırma”, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), ss. 3116–3136.
  • Kılıç, Y. (2020), “Borsa İstanbul’da Covıd-19 (Koronavirüs) Etkisi”, Journal of Emerging Economies and Policy, 5(1), ss. 66-77.
  • Kıvılcım, B. (2020), “Covid-19 (Yeni Koronavirüs) Salgınının Turizm Sektörüne Muhtemel Etkileri”, Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi, 4 (1), ss.17-27. DOI: 10.46452/baksoder.727208
  • Kutay, N. ve Tektüfekçi, F. (2021), “Covid-19 Salgın Sürecinde Borsa İstanbul Turizm Endeksi İşletmeleri Finansal Tabloları ve Bağımsız Denetçi Raporları Üzerinde Etkinin Bütüncül Yaklaşımla İncelenmesi”, International Journal of Contemporary Tourism Research, Special Issue of Commemoration of Professor Özlem Ipekgıl Doğan, ss. 73-97. DOI: 10.30625/ijctr.955217
  • Napierała T, Napierała K, Burski R. (2020), “Impact of Geographic Distribution of COVID-19 Cases on Hotels’ Performances: Case of Polish Cities”, Sustainability. 12(11), ss. 4697. DOI: 10.3390/su12114697
  • Özcan, M. (2021), “COVID 19 Pandemisinin Turizm ve Ulaştırma İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisi”, OPUS International Journal of Society Researches, Pandemi Special Issue, ss. 3542-3567. DOI: 10.26466/opus.879224
  • Özdemir, Ü. O. ve Akçakanat, Ü. Ö. (2021), “Covıd-19 Pandemisinin Turizm ve Havayolu Sektörlerine Mali Etkileri Üzerine Bir Araştırma”, Mali Çözüm Dergisi, 31, ss.89-120.
  • Rababah, A., Al‐Haddad, L., Sial, M. S., Chunmei, Z. ve Cherian, J. (2020), “Analyzing the Effects of COVID‐19 Pandemic on the Financial Performance of Chinese Listed Companies”, Journal of Public Affairs, 20 (4), ss. e2440. DOI: 10.1002/pa.2440.
  • Sheel, A. (2020), "Hotel Industry Performance in 2019-2020, COVID-19 Impact, and the JHFM Index", Journal of Hospitality Financial Management, 28 (2), ss. 80-83.
  • Song, H. J., Yeon, J. Ve Lee, S. (2021), “Impact of the COVID-19 Pandemic: Evidence from the US Restaurant Industry”, International Journal of Hospitality Management, 92, ss. 102702. DOI: 10.1016/j.ijhm.2020.102702
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020), Turizm Gelirleri ve Giderleri”, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201116/turizm-gelirleri-ve-giderleri.html (12.10.2021).
  • Tokaç, A. (2012), Finansal Raporları Okuma Metodları, İstanbul: Derin Yayınları.
  • Toroslu, V.M. ve Durmuş, N.C. (2016), Finansal Tablolar Analizi, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • TCMB (2021), “Konaklama ve Yiyecek-İçecek Hizmeti Faaliyetleri Sektör Bilançoları”, http://www3.tcmb.gov.tr/sektor/#/tr/I/konaklama-ve-yiyecek-hizmeti-faaliyetleri (12.10.2021).
  • UNWTO (2021), “Covid-19 and Tourism”, https://www.unwto.org/covid-19-and-tourism-2020 (08.09.2021).
  • Zengin, D. ve Gönültaş, B. (2021), “Dünya ekonomisi salgının birinci yılında yaralarını sarmaya çalışıyor”. https://www.aa.com.tr/tr/kategori-sayfasi-manset/dunya-ekonomisi-salginin-birinci-yilinda-yaralarini-sarmaya-calisiyor/2172443 (10.09.2021).
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdinç Karadeniz 0000-0003-2658-8490

Ömer İskenderoğlu 0000-0002-3407-1259

İlter Helvacı 0000-0002-6214-112X

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karadeniz, E., İskenderoğlu, Ö., & Helvacı, İ. (2022). Covid-19 Salgınının Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Finansal Performansına Etkisinin Ölçek Temelinde Analizi. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 19(2), 162-177. https://doi.org/10.24010/soid.1020298

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.