Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi Turizmi Kapsamında Taşköprü Sarımsağı’nın Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 1, 27 - 40, 08.12.2023

Öz

Gastronomi turizmi, turizmin bir alt alanıdır. Gastronomi turizminin varlığı ve potansiyeli, yiyecek ve içeceklerin mevcudiyetine dayanmaktadır. Gastronomi turizminin potansiyeli geçmişten günümüze değişim ve gelişime konu olmuştur. Ülke ve yöreler gastronomi turizmi sayesinde azımsanmayacak derecede gelir etmektedir. Bundan dolayı önemli bir konu olarak görülen gastronomi turizmi üzerine bir çalışma yapmak istenmiştir. Bu çalışmanın amacı, gastronomi turizmi kapsamında Taşköprü Sarımsağı’nı değerlendirmektir. Çalışma, Taşköprü Sarımsağı’nın gastronomi turizmi açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulamak yönünden önem arz etmektedir. Bu araştırmanın yöntemi, geleneksel derlemedir. Yapılan çalışmada ortaya çıkan sonuç, Taşköprü Sarımsağı’nın gastronomi turizmi kapsamında büyük bir potansiyele ve öneme sahip olmasıdır. Çalışmanın sonucunda araştırmacılara, gastronomi ve turizm sektörlerine çeşitli öneriler verilmiştir.

Kaynakça

  • Aaron, L. (2008). Writing a Literature Review Article. Radiologic Technology, 80(2), 185–186.
  • Agarwal, N. ve Dewan, P. (2016). Writing a Review Article: Making Sense of the Jumble. Indian Pediatrics, 53(8), 715-720.
  • Akan, S. ve Ünüvar, F. İ. (2020). Sarımsak Üretiminin Ekonomik Durumu ve Taşköprü İlçesi Açısından Değerlendirilmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 627-636.
  • Akçiçek, E. ve Ötleş, S. (2006). Sarımsak Kitabı. İzmir: İzmir Güven Kitabevi.
  • Arslaner A., Çakır Ö., Yıldız H., Çakıroğlu K. (2017). Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Antioksidan ve Mineral Kompozisyonu. Uluslararası Taşköprü Pompeipolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (347-355). M. Eğilmez ve S. Balcı (Editörler). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Belediyesi, Taşköprü Kaymakamlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı.
  • Ateş, S. ve Oktay, K. (2019). Kastamonu Festivalleri. İ. Mısırlı (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Avcı, G. ve Erdoğan S. M. (2017). Tiroit Fonksiyon Bozukluğunda Fonksiyonel Besinlerin Etkinliği. Kocatepe Veterinary Journal, 10(4), 331-336.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). Gastronomi Turizmi ve Bir Çekim Gücü Olarak Taşköprü’nün Simgesi Sarımsağın Kullanıldığı Yemekler Üzerine Bir Araştırma. M. Eğilmez ve S. Balcı (Editörler). Uluslararası Taşköprü Pompeiopolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (1066-1074). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Belediyesi, Taşköprü Kaymakamlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı.
  • Aydoğdu, A., Yaşarsoy, E. ve Mızrak, M. (2019). Kastamonu’nun Somut Olmayan Kültürel MirasıKastamonu Yemekleri. İ. Mısırlı (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Barczak, G. (2017). Writing a Review Article. Journal of Product Innovation Management, 34(2), 120-121. Başaran, M. (2016). Sarımsak Yemeklerde Nasıl Kullanılır? http://nasilkolay.com/sarimsak-yemeklerde-nasil-kullanilir, Erişim Tarihi: 30.08.2023.
  • Bekar, A. ve Belpınar, A. (2015). Turistlerin Gastronomi Turizmine İlişkin Görüşlerinin Milliyetlerine Göre Değerlendirilmesi. Journal of Yasar University, 10(38), 6519– 6530.
  • Bolderston, A. (2008). Writing an Effective Literature Review. Journal of Medical Imaging and Radiation Sciences, 39(2), 86-92.
  • Bozok, D. ve Yalın, G. (2018). Gastronomide Yeni Trend: Siyah Yiyecekler. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), 251-261.
  • Burns, N. ve Grove, S. K. (2009). The Practice of Nursing Research: Appraisal, Synthesis, and Generation of Evidence (6th Edition). USA: Saunders.
  • Bülbül, H., Koca, A. ve Gülşen, O. (2021). Kayseri Koşullarında Yetiştirilen Farklı Sarımsak (Allium sativum L.) Tiplerinde Allisin Miktarının HPLC Yöntemi ile Belirlenmesi. alatarım, 20(2), 70-76.
  • Büyükmehmetoğlu, N. (2020). Yöresel Mutfak ve Gıdaların Turistik Ürün Olarak Pazarlanması: Kastamonu Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kastamonu.
  • Callahan, J. L. (2010). Constructing a Manuscript: Distinguishing Integrative Literature Reviews and Conceptual and Theory Articles. Human Resource Development Review, 9(3), 300-304.
  • Canbolat, E. (2017). Sarımsağın Besinsel Yönden ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. Uluslararası Taşköprü Pompeiopolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (935-949).
  • M. Eğilmez ve S. Balcı (Editörler). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Belediyesi, Taşköprü Kaymakamlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı.
  • Çam, O. ve Çelik, C. (2022). Festival Turizmi Çerçevesinde Bir Değerlendirme: Rio Karnavalı. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), 1-20.
  • Çam, O. ve Çılgınoğlu, H. (2021). Yöresel Mutfakların Gastronomi Turizmindeki Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), 176-192.
  • Çılgınoğlu, H. ve Güner, D. (2021). Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(4), 2874-2892.
  • Çirişoğlu, E. ve Olum, E. (2018). Türk Mutfağında Fonksiyonel Gıdaların Önemi. B. Zengin (Editör). 1.Uluslararası Turizmde Yeni Jenerasyonlar ve Yeni Trendler Konferansı içinde (650-655). Sakarya: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi.
  • Çirişoğlu, E. ve Olum, E. (2019). Türk Mutfağındaki Fonksiyonel Gıdaların Gastronomi Turizmi Açısından Önemi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(4), 1659-1680.
  • Dalahmetoğlu, K. B. ve Avcı, M. (2021). COVID-19 Salgınının Gastronomi Turizm Üzerine Etkisi: Kastamonu Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(4), 645-668.
  • Dalahmetoğlu, K. B. ve Çılgınoğlu, H. (2021). Sağlık Turizm Değeri: Kastamonu Örneği. Turkish Studies-Social, 16(4), 1429-1448.
  • Denney, A. S. ve Tewksbury, R. (2013). How to Write a Literature Review. Journal of Criminal Justice Education, 24(2), 218-234.
  • Doğantürk, M. (2016). Taşköprü Sarımsağındaki Allisinin Degradasyon Kinetiği Üzerine Farklı Kurutma Sıcaklıklarının Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Donat, İ. (2017). Taşköprü Sarımsağı Mı Yoksa Çin Sarımsağı Mı Tüketmek İstersiniz? Bloomberg HT, https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2079360-taskopru-sarimsagi-mi-yoksa-cin-sarimsagi-mi-tuketmek-istersiniz, Erişim Tarihi: 30.10.2023.
  • Erciyas, N. ve Yılmaz, İ. (2021), Gastronomi Turizminin Gelişiminde Gastronomi Festivalleri ve Türkiye’deki Mevcut Durum. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi, 1(1), 91-108.
  • Erdoğan, S. E. (2017). Seyahat Motivasyonunu Etkileyen Gastronomik Unsurlar: İzmir Yarımada Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yaşar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Fernández Ríos, L.ve Buela Casal, G. (2009). Standards for the Preparation and Writing of Psychology Review Articles. International Journal of Clinical and Health Psychology, 9(2), 329–344.
  • Ferrari, R. (2015). Writing Narrative Style Literature Reviews. Medical Writing, 24(4), 230-235.
  • Gerrish, K. ve Lacey, A. (2010). The Research Process in Nursing (6th Edition pp. London: Wiley-Blackwell.
  • Gezinomi (2023). Kastamonu’dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar [Blog Sayfası]. https://www.gezinomi.com/gezi-rehberi/kastamonu-dan-alinabilecek-hediyelik-esyalar.html, Erişim Tarihi: 30.10.2023.
  • Gheorghe, G., Tudorache, P. ve Nistoreanu, P. (2014). Gastronomic Tourism, A New Trend for Contemporary Tourism? Cactus Tourism Journal, 9(1), 12–21.
  • Grant, M. J. ve Sutton, A. (2011). Using and Writing Reviews to Inform Your Practice. Health Information & Libraries Journal, 28(1), 1-2.
  • Güleç, H. ve Cömert, M. (2022). Coğrafi İşaretli Ürünlerin Yiyecek İçecek işletmeleri Gözünden Değerlendirilmesi: Ankara Örneği. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 10(3), 2144-2165.
  • Hatipoğlu, H. (2021). Sistematik Derleme ve Meta Analiz. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Bilişim Dergisi, 2(1), 7-10.
  • İbret, Ü. (2005). Türkiye’deki Sarımsak Tarımı ve Taşköprü Sarımsağı Üzerine Coğrafi Açıdan Bir İnceleme. Marmara Coğrafya Dergisi, (12), 17-50.
  • Karaçam, Z. (2013). Sistematik Derleme Metodolojisi: Sistematik Derleme Hazırlamak İçin Bir Rehber. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(1), 26-33.
  • Karaer, A. (2021). Yaratıcı Şehirler Ağı Kapsamında Gastronomi Şehri Olma Yolunda “Kastamonu” (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kargiglioğlu, Ş., Çetin, Y. ve Erkol Bayram, G. (2019). Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı ile Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 624-639.
  • Kastamonu Valiliği (2023). Kastamonu Mutfağı. http://www.kastamonu.gov.tr/sayfa.asp?id=15, Erişim Tarihi: 30.10.2023.
  • Kızılgeçi, Ç. (2019). Gastronomi Turizminin Alternatif Turizm Ürünü Olarak Değerlendirilmesi: Mardin İlinde Bulunan İşletmelere Yönelik Bir Uygulama (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Kimura, S., Tung, Y. C., Pan, M. H., Su, N. W., Lai, Y. J., Cheng, K C. (2017). Black Garlic: A Critical Review of its Production, Bioactivity, and Application, Journal of Food and Drug Analysis, 25,62-70.
  • Kocatepe, D. ve Tırıl, A. (2017). Kastamonu Mutfağının Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi. Uluslararası Taşköprü Pompeiopolis Bilim Kültür Sanat Araştırmaları Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (1170-1188). M. Eğilmez ve S. Balcı (Editörler). Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Belediyesi, Taşköprü Kaymakamlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı.
  • Koyuncu, M. (2012). Sarımsak ve Taşköprü Sarımsağı. Taşköprü Sarımsak Paneli Bildiri Notları, 6 Şubat 2012. Kastamonu: T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı [KUZKA]. 11-20.
  • Metro (2023). Coğrafi İşaretli Ürünler. https://www.metro-tr.com/urun-cesitleri/cografi-isaretli-urunler, Erişim: 30.10.2023.
  • Mızrak, M. (2018). Yöresel Yemekler Ne Kadar Yöresel? Kastamonu Mutfağı İçin Bir Sorgulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kastamonu.
  • Mızrak, M., Aydoğdu, A. ve Yaşarsoy, E. (2017). Sürdürülebilir Turizmde Yöresel Yemeklerin Rolü ve Önemi; Kastamonu Örneği. K. Oktay, E. Yaşarsoy, A. F. Kaynaş ve H. Sönmez (Typesetting). 1st International Sustainable Tourism Congress in (999-1009). Kastamonu: Faculty of Tourism Kastamonu University.
  • Moula, P. ve Goodman M. (2009). Nursing Research. London: SAGE Publication Ltd.
  • Murphy, C. M. (2012). Writing an Effective Review Article. Journal of Medical Toxicology, 8(2), 89-90. Mutlu, S. ve Çılgınoğlu, H. (2022). Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Ürünlerin Geliştirilmesi: Kastamonu Pastırması Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(4), 3034-3054.
  • Nasseri Moghaddam, S. ve Malekzadeh, R. (2006). "Systematic Review": is it Different from the "Traditional Review"? Arch Iran Med, 9(3), 196-199.
  • Nigg, J. T. (2012). Editorial: Writing (and Reading) Research Reviews in Child Psychology and Psychiatry - Principles and Practice, Opportunities and Pitfalls. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 53(7), 723-725.
  • Önal N, 2018. Kastamonu’da Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Yemeklerden Turistik Ürün Olarak Yararlanılması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kastamonu Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kastamonu.
  • Öner, S. ve Aydoğdu, A. (2017). Yerel Halkın Gastronomi Turizmine Karşı Farkındalık ve Tutumu: Kastamonu Örneği. K. Oktay, E. Yaşarsoy, A. F. Kaynaş ve H. Sönmez (Typesetting). 1st International Sustainable Tourism Congress in (1050-1060). Kastamonu: Faculty of Tourism Kastamonu University.
  • Özdemir, G. ve Dülger Altıner, D. (2019). Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Üzerine Bir İnceleme. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • Özer, A. ve Görgülü, Z. (2021). Bir Bilimsel Derlemenin Planlanması ve Yazımı. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(3), 698-713.
  • Özer, E. A. (2009). Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretleme. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Bildiri Kitabı. 916-919.
  • Pirnar, I., Kurtural, S. ve Tutuncuoğlu, M. (2019). Festivals and Destination Marketing: an Application from İzmir City. Journal of Tourism, Heritage & Services Marketing, 5(1), 9-14.
  • Sağlamtaş, E. (2019). Kırsal Alanlarda Düzenlenen Yemek Festivallerinin Sosyal Boyutunun Algılanan Toplumsal Katkıya Etkisi: Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali Örneği (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Sandıkçı, M., Aydoğdu, A. ve Pamukçu, H., (2015). Yöresel Yemeklerin Menülerde Yer Alma Düzeyi: Kastamonu Konakları Örneği. 1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu, 19-21 Kasım 2015, Kastamonu.
  • Sezer, İ. (2017). Kültürel Mirasın Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Taşköprü İlçesi Örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 175-198.
  • Soydaş, R. ve Çılgınoğlu, H. (2022). Kastamonu Yöresinde Kışlık Yiyecek Hazırlıklarına Yönelik Yapılan Ürünlerin İncelenmesi. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 6(1), 48-60.
  • Şahin, S. Z. (2020). Ulusal Gastronomik Coğrafi İşaretli Ürünlerin Uçak İçi İkrâm Menülerinde Kullanımı. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(3), 1880-1898.
  • Şat, İ. G. ve Binici, H. İ. (2023). A New Functional Food: Black (Fermented) Garlic. Food Science and Engineering Research, 2(1), 1-5.
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2017). Türkiye'nin Yöresel Mutfakları. Ankara: Detay Yayıncılık. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (2019). Tarımsal Destek Kalemleri ve Miktarları. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler, Erişim Tarihi: 30.08.2023.
  • Taban, S., Çıkılı, Y., Kebeci, F., Taban, N. ve Sezer, S. M. (2004). Taşköprü Yöresinde Sarımsak Tarımı Yapılan Toprakların Verimlilik Durumu ve Potansiyel Beslenme Problemlerinin Ortaya Konulması. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(3) 297-304.
  • Tanrısever, C., Pamukçu H. ve Saraç Ö. (2019). Kastamonu Efsaneleri. İ. Mısırlı (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Taşköprü İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü (2016). Taşköprü Sarımsağı. https://taskopru.meb.gov.tr/www/taskopru-sarimsagi/icerik/178, Erişim Tarihi: 30.08.2023.
  • Taşköprü Sarımsak Ürünleri (2023). Hediyelik Örgü Sarımsak 5 Kg. https://taskoprusarimsak.com/urun/hediyelik-orgu-sarimsak-5-kg/, Erişim Tarihi: 30.10.2023.
  • Tayfun, A., Aysen, E. ve Akbulut, A. (2017). Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde Düzenlenen İl Tanıtım Fuarlarını Ziyaret Edenlerin Memnuniyet Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma: Kastamonu Günleri Örneği. K. Oktay, E.
  • Yaşarsoy, A. F. Kaynaş ve H. Sönmez (2017). 1st International Sustainable Tourism Congress in (381-390). Kastamonu: Faculty of Tourism Kastamonu University.
  • THY (2023). Uçuş Deneyimi, Uçak İçi İkram. https://www.turkishairlines.com/tr-eg/ucak-bileti/ucusdeneyimi/ucak-ici-ikram/index.html, Erişim Tarihi: 30.10.2023.
  • Tuna Güneş, N. ve Akan, S. (2015). Taşköprü Sarımsağının Hasat Sonrası Fizyolojisine Modifiye Atmosferde Paketleme ve Metil Jasmonat Uygulamasının Etkisi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Sonuç Raporu. Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Türk Aşçı Haberleri (2021). Taşköprü Sarımsağı. https://www.turkascihaberleri.com/HaberDetay/77302/Taskopru-Sarimsagi---.html, Erişim Tarihi: 30.08.2023.
  • Türker, N., Türkmen, B. M. ve Caymaz, E. (2019). Geleneksel Bir Ürün Olarak Kastamonu Pastırması. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(2), 264-277.
  • Türkiye Kültür Portalı (2023). Taşköprü Sarımsağı. https://www.kulturportali.gov.tr/portal/taskoprusarimsagi, Erişim Tarihi: 30.08.2023.
  • Van Wee, B. ve Banister, D. (2016). How to Write a Literature Review Paper? Transport Reviews, 36(2), 278–288.
  • Yıldırım Saçılık, M. ve Çevik, S. (2018). Yerel Değerlerin Geleceğe Taşınmasında Coğrafi İşaretli Ürünlerin Rolü: Gastronometro Örneği. II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi içinde (156-166). Şanlıurfa: Harran Üniversitesi.
  • Zorn, T. ve Campbell, N. (2006). Improving the Writing of Literature Reviews Through a Literature Integration Exercise. Business Communication Quarterly, 69(2), 172–183.
Toplam 82 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi, Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Oguz Cam 0000-0003-3222-3367

Erken Görünüm Tarihi 7 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 8 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Cam, O. (2023). Gastronomi Turizmi Kapsamında Taşköprü Sarımsağı’nın Değerlendirilmesi. Turizm Çalışmaları Dergisi, 5(1), 27-40.