BibTex RIS Kaynak Göster

Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektöründeki Küçük, Orta Ve Büyük Ölçekli İşletmelerin Likidite Durumunun Analizi

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 18 - 27, 01.07.2015

Öz

Bu çalışmanın amacı “Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Alt Sektöründeki işletmelerin likidite düzeyini ölçek temelinde analiz etmektir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sektör Bilançoları yardımıyla “Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin 2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki likidite durumu oran analizi kullanılarak incelenmiştir. Analiz sonucunda sektördeki bütün işletmelerin cari oran ve asittest oranı açısından likidite durumunun zayıf olduğu, buna karşın nakit oran açısından likidite durumunun yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yine orta ve büyük ölçekli işletmelerde alacak tahsil politikası ile ticari borç ödeme politikasının dengelenmeye çalışıldığı saptanmıştır. Son olarak sektördeki işletmelerde ölçeğin büyümesine bağlı olarak likidite durumunun daha güçlü hale geldiği belirlenmiştir

Kaynakça

  • Akgüç, Öztin (1998). Finansal Yönetim. İstanbul: Avcıol Basım-Yayın.
  • Andrew, P. ve Schmidgall, R. (1993). Financial Management For The Hospitality Industry. USA: AH&MA.
  • Apak, Sudi ve Demirel, Engin (2010). Finansal Yönetim. İstanbul: Papatya Yayıncılık Eğitim.
  • Aydın, Nurhan (1988). İşletmelerin Birleşmesinde Finansal Analiz ve Bir Uygulama. (Yayımlanmamış doktora tezi), Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Bakır, Hasan ve Şahin Cumhur (2009). Yöneticiler İçin Finansal Tablolar Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Başar, Banu (2013). Kısa Vadeli Borç Ödeme Gücünün Analizi. Saime Önce (Ed.), Finansal Tablolar Analizi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
  • Berk, Niyazi (2010). Finansal Yönetim. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Bhamorasathit, Slisa ve Katawandee, Punthumadee (2014). Ratio Analysis Of Publicly Traded Hotel Companies Listed On The Stock Exchange Of Thailand. ASBBS Annual Conference, Las Vegas, 92-96.
  • Brealy, Richard A., Myers, Stewart C. ve Marcus, Alan J. (1995). Fundamentals Of Corporate Finance. İstanbul: Literatür Yayıncılık
  • Ceylan, Ali ve Korkmaz, Turhan (2008). İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Çabuk, Adem ve Lazol, İbrahim (2011). Mali Tablolar Analizi. Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım
  • Jagels, Martin G. ve Coltman, Michael M. (2004). Hospitality Management Accounting. NewYork: Wiley.
  • Karadeniz, Erdinç ve İskenderoğlu, Ömer (2011). İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda İşlem Gören Turizm İşletmelerinin Aktif Kârlılığını Etkileyen Değişkenlerin Analizi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(1), 65-75.
  • Kim, Woody G. ve Ayoun, Baker (2005). Ratio Analysis For The Hospitality İndustry: A Cross Sector Comparison Of Financial Trends İn The Lodging, Restaurant, Airline And Amusement Sectors. Journal of Hospitality Financial Management, 13(1), 1-33.
  • Langemeier, Michael, R. (2004). Financial Ratios Used İn Financial Management. Financial Management 3. Kansas State University.
  • Mutlu, Esin (1991). Anonim Şirket Faaliyet Raporlarının Mali Analiz Açısından Önemi ve Türkiye’deki Uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Orhan, Suphi M. ve Yazarkan, Hakan (2011). Küresel Finansal Krizin İMKB 30 Şirketlerine Etkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Denetime Bakış, 33, 17- 28.
  • Önal, Yıldırım B., Karadeniz, Erdinç ve Koşan, Levent (2006). Finansal Analiz Tekniklerinin Otel İşletmelerinde Stratejik Yönetim Aracı Olarak Kullanımına İlişkin Teorik Bir Değerlendirme. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2(2), 16-25.
  • Scmidgall S. Raymond ve Defranco L. Agnes (2004). Ratio Analysis: Financial Benchmarks For The Club İndustry. Journal of Hospitality Financial Management, 12(1), 1-16.
  • Singh, A. J. ve Schmidgall, Raymond S. (2001). Use Of Ratios By The Financial Executives İn The U.S. Lodging İndustry. Journal Of Hospitality Financial Management, 9(1), 26-45.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) (2013). Sektör Bilançoları (2010-2012) [URL: http://www.tcmb.gov.tr/sektor/2013/index.htm] (Erişim 16 Mayıs 2014).
  • White, I. Gerald, Sondhi, C. Ashwinpaul ve Fried, D. (1997). The Analysis And Use Of Financial Statements. New York: John Wiley & Sons Inc.

LIQUIDITY ANALYSIS OF SMALL, MEDIUM AND LARGE SCALE ENTERPRISES IN ACCOMMODATION AND FOOD SERVICE ACTIVITIES SUBSECTOR

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 2, 18 - 27, 01.07.2015

Öz

The purpose of this study is analyzing the liquidity with the basis of the scale of small, medium and large enterprises which operating in Accommodation and Food Service Subsector. In this context, with the help of the Company Accounts Published by Central Bank of the Republic of Turkey, liquidity situation of Accommodation and Food Service Subsector in 2010, 2011 and 2012 were examined by using ratio analysis. As a result of analysis were determined that according to current ratio and acid - test ratio of all enterprises in the sector is weak in terms of liquidity , whereas it was determined that an adequate level of liquidity in terms of cash ratio. Again, it was determined that medium and large-sized enterprises tried to be balanced in trade payables and receivables collection policy and payment policy. Finally, it was determined the liquidity situation become stronger depending on the growth of the scale enterprises in the sector

Kaynakça

  • Akgüç, Öztin (1998). Finansal Yönetim. İstanbul: Avcıol Basım-Yayın.
  • Andrew, P. ve Schmidgall, R. (1993). Financial Management For The Hospitality Industry. USA: AH&MA.
  • Apak, Sudi ve Demirel, Engin (2010). Finansal Yönetim. İstanbul: Papatya Yayıncılık Eğitim.
  • Aydın, Nurhan (1988). İşletmelerin Birleşmesinde Finansal Analiz ve Bir Uygulama. (Yayımlanmamış doktora tezi), Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Bakır, Hasan ve Şahin Cumhur (2009). Yöneticiler İçin Finansal Tablolar Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Başar, Banu (2013). Kısa Vadeli Borç Ödeme Gücünün Analizi. Saime Önce (Ed.), Finansal Tablolar Analizi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
  • Berk, Niyazi (2010). Finansal Yönetim. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Bhamorasathit, Slisa ve Katawandee, Punthumadee (2014). Ratio Analysis Of Publicly Traded Hotel Companies Listed On The Stock Exchange Of Thailand. ASBBS Annual Conference, Las Vegas, 92-96.
  • Brealy, Richard A., Myers, Stewart C. ve Marcus, Alan J. (1995). Fundamentals Of Corporate Finance. İstanbul: Literatür Yayıncılık
  • Ceylan, Ali ve Korkmaz, Turhan (2008). İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Çabuk, Adem ve Lazol, İbrahim (2011). Mali Tablolar Analizi. Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım
  • Jagels, Martin G. ve Coltman, Michael M. (2004). Hospitality Management Accounting. NewYork: Wiley.
  • Karadeniz, Erdinç ve İskenderoğlu, Ömer (2011). İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda İşlem Gören Turizm İşletmelerinin Aktif Kârlılığını Etkileyen Değişkenlerin Analizi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22(1), 65-75.
  • Kim, Woody G. ve Ayoun, Baker (2005). Ratio Analysis For The Hospitality İndustry: A Cross Sector Comparison Of Financial Trends İn The Lodging, Restaurant, Airline And Amusement Sectors. Journal of Hospitality Financial Management, 13(1), 1-33.
  • Langemeier, Michael, R. (2004). Financial Ratios Used İn Financial Management. Financial Management 3. Kansas State University.
  • Mutlu, Esin (1991). Anonim Şirket Faaliyet Raporlarının Mali Analiz Açısından Önemi ve Türkiye’deki Uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Orhan, Suphi M. ve Yazarkan, Hakan (2011). Küresel Finansal Krizin İMKB 30 Şirketlerine Etkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Denetime Bakış, 33, 17- 28.
  • Önal, Yıldırım B., Karadeniz, Erdinç ve Koşan, Levent (2006). Finansal Analiz Tekniklerinin Otel İşletmelerinde Stratejik Yönetim Aracı Olarak Kullanımına İlişkin Teorik Bir Değerlendirme. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2(2), 16-25.
  • Scmidgall S. Raymond ve Defranco L. Agnes (2004). Ratio Analysis: Financial Benchmarks For The Club İndustry. Journal of Hospitality Financial Management, 12(1), 1-16.
  • Singh, A. J. ve Schmidgall, Raymond S. (2001). Use Of Ratios By The Financial Executives İn The U.S. Lodging İndustry. Journal Of Hospitality Financial Management, 9(1), 26-45.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) (2013). Sektör Bilançoları (2010-2012) [URL: http://www.tcmb.gov.tr/sektor/2013/index.htm] (Erişim 16 Mayıs 2014).
  • White, I. Gerald, Sondhi, C. Ashwinpaul ve Fried, D. (1997). The Analysis And Use Of Financial Statements. New York: John Wiley & Sons Inc.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA35MT73DN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdinç Karadeniz

Levent Koşan Bu kişi benim

Selda Kahiloğulları Bu kişi benim

Banu Zencir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karadeniz, E., Koşan, L., Kahiloğulları, S., Zencir, B. (2015). Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektöründeki Küçük, Orta Ve Büyük Ölçekli İşletmelerin Likidite Durumunun Analizi. Turar Turizm Ve Araştırma Dergisi, 4(2), 18-27.

19425         19424        19426       19427