Research Article
BibTex RIS Cite

Örgütsel Adaletin Örgütsel Sessizlik ve Örgüte Olan Bağlılığa Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Year 2022, , 183 - 203, 14.01.2022
https://doi.org/10.37880/cumuiibf.1000087

Abstract

Değişen ve gelişen dünya ortamında, küreselleşme kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu değişimle beraber örgütler de sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için işleyişlerinde ve süreçlerinde ciddi revizyonlara başvurmaktadırlar. Örgütler amaç ve hedeflerine ulaşmak istedikleri için, çalışanlarının olumsuz bir tavır içerisine girmesini ve işe bağlılıklarının zayıf olmasını bir tehdit olarak görmektedirler. Bu bağlamda, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, örgütlerin görevlerindendir. Örgüt içerisinde sağlanacak adalet sistemi, çalışanların bağlılıklarının sağlanmasına imkan sağlayabilecek ve yine çalışanların geliştirdikleri olumsuz tavırlardan biri olan sessizlik reaksiyonu sergilemelerine engel olabilecektir. Bu çalışmada, örgütsel adaletin örgütsel sessizlik ve bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle, örgütsel adalet, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık kavramları boyutlarıyla birlikte ele alınıp açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Kayseri’de faaliyet gösteren makine üretimi fabrikasındaki çalışanlar üzerinde ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Bu makalede ilk adım olarak örgütsel adalet, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık değişkenlerinin kavramsal incelemesine yer verilmiştir. Ardından anket maddelerini yanıtlayan çalışanların demografik bilgileri hakkında bilgi verilmiş ve söz konusu kişiler hakkında betimsel istatistik bilgileri yer almıştır. Araştırmaya tabi tutulan yanıtlayıcıların ise cinsiyeti, medeni durumu, yaşı, öğrenim düzeyi ve çalışma süresi demografik değişkenler şeklinde belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi sınamak maksadıyla gerçekleştirilen korelasyon analizinden sonra değişkenler arasındaki etki düzeyi, regresyon analizleri test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, örgütsel adaletin tüm boyutlarının (dağıtımsal, prosedürel ve etkileşimsel) örgütsel sessizlik ile negatif yönlü, örgütsel bağlılık ile ise pozitif yönlü bir ilişki gözlemlenmiştir. Aynı konuları ele alan, farklı kültür yapısına sahip şehir ve bölgelerin yanında farklı sektörlerde gerçekleştirilecek herhangi bir çalışma farklı sonuçları doğurabilecektir. Bununla birlikte bu çalışmada yer alan değişkenlerin yerine, örgütsel davranış konularından olan tükenmişlik, motivasyon, işe adanmışlık, örgütsel tatmin gibi konulara değişken olarak değinilmesinin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

References

  • Greenberg, J. (1990). Organizational justice: Yesterday, today, and tomorrow. Journal of Management, 16(2), 399-432.
  • Meyer, J. P. ve Allen, N. J. (1991). A three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.

A Research on the Effect of Organizational Justice on Organizational Silence and Commitment to the Organization

Year 2022, , 183 - 203, 14.01.2022
https://doi.org/10.37880/cumuiibf.1000087

Abstract

In the changing and developing world climate, globalization has become imperious. In order to provide a sustainable competitive advantage, organizaitons appeal serious revision in working and process with this changing. In order to reach aims and objectives, organizations consider something as a threat that personnel take a negative attitude and they feel loyalty weakly. In this context, to improve working environment is one of the duties of organizations. Judicial system which will be procure in organizations can enable commitment of personnel and prevent reacting staying silent one of the negative attitudes found out by them. The purpose of this study is to determine to the effect of organizational justice on organizational silence and organizational commitment. In this study, first of all, with their extents, organizaitonal justice, organizatioanl silence and organizational commitment are tried to clarified. In this sense, a A survey-based research has been conducted on the employees of the machinery production factory operating in Kayseri. In this article, first of all, the conceptual analysis of organizational justice, organizational silence and organizational commitment variables is given. Then, information was given about the demographic information of the employees who answered the survey items, and descriptive statistics about the people in question were included. The gender, marital status, age, education level and working time of the respondents were determined as demographic variables. After the correlation analysis to test the relationship between the variables, the effect level between the variables and regression analyzes were tested. In the light of the findings obtained from the research, it was observed that all dimensions of organizational justice (distributive, procedural and interactional) had a negative relationship with organizational silence and a positive relationship with organizational commitment. This study was carried out in Kayseri and an organization operating in the production sector. Any work that will be carried out in different sectors, as well as in cities and regions with different cultural structures, addressing the same issues may produce different results. However, instead of the variables in this study, it is thought that dealing with organizational behavior issues such as burnout, motivation, work dedication and organizational satisfaction as variables will contribute to the literature.

References

  • Greenberg, J. (1990). Organizational justice: Yesterday, today, and tomorrow. Journal of Management, 16(2), 399-432.
  • Meyer, J. P. ve Allen, N. J. (1991). A three-component conceptualization of organizational commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Business Administration
Journal Section Makaleler
Authors

Yavuz Sezer Oğuzhan 0000-0002-1097-9094

Selen Doğan 0000-0002-4019-5581

Publication Date January 14, 2022
Submission Date September 23, 2021
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Oğuzhan, Y. S., & Doğan, S. (2022). Örgütsel Adaletin Örgütsel Sessizlik ve Örgüte Olan Bağlılığa Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 23(1), 183-203. https://doi.org/10.37880/cumuiibf.1000087

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.