Yazım Kuralları

Makale Hazırlama
International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS (e-ISSN: 2636-8137) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Dergide araştırma ve derleme makalelerine yer verilmektedir. Makalelerin elektronik ortamda (.doc veya .docx formatında) Dergipark üzerinden yüklenmesi gerekmektedir. Kaynak gösteriminde APA kılavuzu esas alınmaktadır.
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile veya Dergipark mesaj sistemi üzerinden sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyası yüklenirken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olunması gerekmektedir.

Derginin yazım kurallarının detaylarına ve örnek şablona bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Telif hakkı formuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 


Yazım Kuralları
International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS (e-ISSN: 2636-8137) yazım kuralları aşağıda belirtilmiştir:
IJEPHSS bünyesinde yalnızca Kapsam sayfasında belirtilen “Sosyal Bilimler” ile “Sanat ve İnsani Bilimler” alanlarında hazırlanan makaleler yayımlanmaktadır. Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.
IJEPHSS bünyesinde araştırma ve derleme makalelerine yer verilmektedir.
IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansını kullanmaktadır. Telif Hakkı Bildirim Metni sorumlu yazarca mavi renkli kalemle imzalanıp PDF olarak sisteme yüklenmelidir.
IJEPHSS’in yazım dilleri Türkçe ve İngilizce’dir. Bu iki dilin dışında hazırlanmış çalışmalara IJEPHSS bünyesinde yer verilmemektedir.
Gönderilen çalışmalar kaynakça ve ekler dâhil 25 sayfayı geçmemelidir. Fakat gerekli durumlarda Yayın Kurulu sayfa sayısının artırılmasına karar verebilir.
Makaleler 3-5 arası anahtar kelime içermelidir. Ayrıca yalnızca iktisat alanına özgü olmak üzere, yazılan makalelerde en fazla 3 adet JEL kodu gösterilmesi gerekmektedir.
Türkçe makalelerin İngilizce başlık ve özet içermesi gerekmektedir. İngilizce makalelerde Türkçe başlık ve özet zorunluluğu bulunmamaktadır. Özetler her iki dilde de benzer içeriğe sahip olmalı ve 150-250 kelime arasında tek paragraf olarak yazılmalıdır. Özet kısmında çalışmanın amacı ve önemi, analize tabi veri seti ve yöntem, ile başlıca bulgular yer almalıdır. Bunların dışında yazarın/yazarların belirtilmesine gerek gördükleri diğer bilgiler de özet kısmında yer alabilir.
Çalışma yazarların lisansüstü tezinden türetilmişse ya da daha önceden bir kongre/sempozyum/vs etkinliğinde sunulmuş; ancak tam metin olarak yayımlanmamışsa başlığın hemen yanına verilen bir dipnot ile (rakam dışı bir simge kullanılmalıdır) gereken bilgiler yazılmalıdır.
Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ön kontrol, intihal taraması, hakem değerlendirmesi ile dil kontrolü aşamalarından geçirilmektedir. Ön Kontrol aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazara iade edilmekte ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmamaktadır. Ön Kontrol ve intihal taraması aşamalarını geçen çalışmalar çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görevlendirildiği değerlendirme sürecine alınmaktadır. Çalışma editör ya da alan editörleri tarafından yeterli görülmezse, hakeme iletilmeksizin reddedilebilir. Makalenin yayınlanmasına Yayın Kurulunun görüşlerini alarak Baş Editör karar vermektedir.
IJEPHSS’de özgün, daha önceden yayımlanmamış veya başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazarca içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
IJEPHSS bünyesinde aynı sayıda bir yazarın birden fazla çalışması değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca çalışması yayımlanan bir yazarın yeniden başka bir çalışması en erken 4 sayı sonra yayımlanabilir.
IJEPHSS‘te hakem süreci olumlu sonuçlanmış ve editör onayından geçmiş olan çalışmalar, geliş tarihi dikkate alınarak yayın sırasına eklenir. Özel ve ek sayılar ile armağan sayıları hariç, belirli bir tarihteki sayı için yayın kabul edilmemektedir.
IJEPHSS’e gönderilen tüm çalışmaların derginin yazım kurallarına uygun olması gerekmektedir.
Dergiye gönderilen çalışma ile ilgili tüm dosyaların Dergipark sistemindeki “Makale Gönder” sekmesi ile elektronik ortamda (.doc veya .docx formatında) iletilmesi gerekmektedir.
Ücret Politikası” sekmesinde detaylı olarak açıklandığı üzere IJEPHSS ücretli bir dergidir. Gönderilen ücret, makale kabul-red şartından bağımsız; ön değerlendirme, editörlük inceleme, dil kontrolü hizmeti, sekreterlik, yazım imla, mizanpaj, kontrol, yayınlama vb. nedenlerle alınmaktadır. Hakemlik ücrete tabi değildir. Dekontun açıklama kısmında sorumlu yazarın isim-soyismi ve Dergipark’taki makale ID numarasının belirtilmesi ve dekontun bir örneğinin editor@ijephss.com adresine e-posta ile gönderilmesi gerekmektedir.
Çalışma değerlendirilmek üzere IJEPHSS’e gönderildikten sonra tüm yazarların yazılı izni olmadan yazarlardan herhangi birinin ismi yazar listesinden silinemez, yeni bir isim yazar olarak eklenemez veya yazar sırası değiştirilemez.
Makale sonunda, kaynakçadan önce; araştırmacıların katkı oranı beyanı, destek ve teşekkür beyanı, çatışma beyanı, şablona uygun şekilde Türkçe ve İngilizce olarak (İngilizce dilinde yazılmış makalelerde yalnızca İngilizce yeterlidir) belirtilmelidir.
Etik Kurul onayı gerektiren makaleler için Etik Kurul onayı alınmalı ve bu onay (kurul adı, tarih ve numarası) hem makalenin ilk sayfasında hem de yöntem bölümünde belirtilmelidir. Etik Kurul onayı gerektiren araştırmalar Etik İlkeleri ve Yayın Politikası sekmesinde açıklanmaktadır.
Derginin şekil şartları ve diğer yazım kuralları Örnek Şablon dosyasında yer almaktadır. Dergiye gönderilecek çalışmaların örnek şablon esas alınarak hazırlanması ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Gönderim Sırasında Yazardan Elektronik Ortamda Alınan Taahhütler
1. Değerlendirilmek üzere sisteme yüklenen makale, yazar(lar)ın ürettiği bir çalışmadır ve çalışmaya adı geçen tüm yazarlar bizzat katkıda bulunmuştur.
2. Sorumlu yazar, çalışmanın dergiye gönderilmesi için yetkilidir/ortak yazarlar tarafından yetkilendirilmiştir.
3. Makalenin sisteme yüklenen ilk hâli ve daha sonra editör(ler) ve/veya hakem(ler) tarafından istenilebilecek düzeltmeler sonucunda üretilmiş diğer hâlleri, çalışmada yazar olarak adı geçen tüm yazarlar tarafından incelenmiş ve gönderim için onaylanmıştır.
4. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, eş zamanlı olarak başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir. Makale içinde kullanılan bilgi, belge, resim, grafik, şekil, tablo, şablon ve benzer nitelikte olabilecek diğer her türlü belgeler, herhangi bir telif hakkını ihlâl etmemektedir.
5. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağı kabul edilmektedir.
6. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler). Yazar(lar), sisteme yüklenen makalenin akademik, bilimsel, etik ve hukukî yönlerden tüm sorumluluklarını üstlenmektedir(ler).
7. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).
8. Çalışmayı sisteme yüklemeden önce, derginin internet sitesinde yer alan Yayım Politikası ve Etiği ile ilgili bilgiler yazar(lar) tarafından okunmuş ve anlaşılmıştır.
Telif hakkı bildirim metnine bu bağlantı üzerinden ulaşılabilir.

Yazar Kılavuzu

Yazarların Görev ve Sorumlulukları aşağı belirtilmiştir:
• Yazarlık ve Katkıda Bulunma: Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunanların tümü ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Çalışmaya örneğin dil düzenlemesi gibi çok az katkıda bulunanlar varsa bunların teşekkür bölümünde belirtilmeleri gerekir. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür herhangi bir ekleme, çıkarma veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir. Yazarlar eser için ortak sorumluluk alırlar.
• Yazar Değişikliği Talepleri: Yazar listesindeki yazar isimlerinin eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve ancak dergi Editörü tarafından onaylandığı takdirde yapılabilir. Böyle bir değişikliği talebi olursa Editör, sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin nedeni ve (b) tüm yazarlardan eklemeyi kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta), talep eder. Editör, yalnızca istisnai durumlarda, makale kabul edildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alacaktır.
• Makale Yazımı: Orijinal araştırma makalesi kaleme alanlar, konuyu özgün bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.
• Özgünlük: Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.
• Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma: Yazarlar, tamamen özgün eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.
• Veri Erişimi ve Muhafazası: Yazarlardan, editör incelemesi için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse, bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır. Dergimiz, araştırma verilerinin TUBITAK'ın Aperta Portalı'na yüklenmesini tavsiye etmektedir.
• Çoklu ve Eşzamanlı Yayın: Bir yazar aynı araştırmayı içeren makalesini birden fazla dergisinde yayımlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı davranıştır. Bir yazar, özet şeklinde yayınlanmış olması dışında, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.
• Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını: Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
• Çıkar Çatışması: Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
• Hata Bildirimi: Bir yazar yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergiye bildirimde bulunmalıdır. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğüdür. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın hata içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, editöre bilgi vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.
• Görüntü Bütünlüğü: Bir görüntüde belirli bir özelliği geliştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik görseller için belirlenen politikaya uymalıdır.

Yazım Kuralları
• Sayfa kenar boşlukları üst alt–sağ–sol kenarlar için 2,5 cm olmalıdır.
Başlık büyük harfle sayfa ortalanarak Times New Roman 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır.
Makalenin yazar(lar)ı, adını ve soyadını, makalenin başlığının altında 11 punto, sayfaya ortalanmış, Times New Roman karakterinde yazmalıdır. Yazarlara ait unvan, kurum, e-posta ve ORCID bilgisi ismin yanına verilen dipnot ile gösterilmelidir.
Özet, yazının birinci sayfasında, 150-250 kelime arasında ve tek paragraf olarak yazılmalıdır. Özetin altında en az 3, en fazla 5 anahtar sözcük yer almalıdır. Özet tek satır aralığında 9 punto iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Sadece ekonomi alanında yazılan çalışmalarda 3 adede kadar JEL kodu kullanılabilir.
Bölüm ve alt başlıklar 12 punto koyu, sadece ilk harfleri büyük olarak iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar giriş bölümünden itibaren verilmeli, ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.
Ana metinde, paragraflar Times New Roman karakterinde ve 11 punto büyüklüğünde olmalıdır.
Hizalama; iki yana yaslı, girinti; sol: 0 cm, sağ: 0 cm; özel: İlk satır 1,25cm şeklinde olmalıdır. Paragraflarda önce 0, sonra 6 nk boşluk bırakılmalı ve satır aralığı 1,15 olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfa numaraları sağ altta olmalıdır.
Şekil ve tablo başlıkları 10 punto koyu olarak tablo ve şekillerin üzerine yazılmalı, her birine sıra numarası (Tablo 1, Tablo 2 ve Şekil 1, Şekil 2 vs.) verilmelidir. Kaynak bildirimleri tablo ve şekillerin altında 8 punto olacak şekilde yazılmalı ve bibliyografik bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir. Tablo, şekil vs. içindeki metin 10 punto olmalıdır. Tablo ve şekillerde görselliği zorlaştıracak renklerin kullanımı tercih edilmemelidir. Metinde yer alacak matematiksel denklemlere sıra numarası verilmeli, sıra numaraları parantez içerisinde sayfanın sağına yaslı olarak yazılmalıdır.
Doğrudan atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak yapılmalıdır.
Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek; (Yüksel, 2003:5), (Yüksel ve Murat, 2001:15), (Yüksel vd., 2000:10-12), (DPT, 2004:32).
Açıklama notları, Eğer gerekliyse, sayfa altında dipnot şeklinde (9 punto) ifade edilmelidir.

KAYNAKÇA GÖSTERİM STİLLERİ ve METİN İÇİ ATIFLAR

Kaynakça Times New Roman ve 10 punto büyüklüğünde çalışmanın sonunda düzenlenmelidir. Kaynakça makalenin bittiği sayfadan başlatılmalı ve çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralandırılmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlamalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır (2003a, 2003b, 2003c gibi). Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar belirtilmelidir. Dergi içerisinde atıf verilmeyen kaynaklar kaynakça bölümünde belirtilmemelidir.

Kaynakçanın hazırlanmasında APA 7 stili esas alınacaktır. Aşağıda kaynakça gösterimi ile ilgili bazı örnekler verilmiştir. Örneği bulunmayan kaynak gösterimleri ve daha detaylı bilgi için şu kaynağa bakabilirsiniz: American Psychological Associaton (2019). Publicaton manual of the American Psychological Associaton (7. baskı). Washington, DC: APA. ( https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples ).

1.Tek yazarlı Dergi Makalesi:
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xxxx
Dergi makalesinin DOI'si yoksa ancak okuyucular için ulaşılabilecek bir URL'si varsa, makalenin URL'sini referansın sonuna ekleyiniz.
Oğuz, O. (2021). BİST-100 endeksinde doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemlerle zayıf formda piyasa etkinliğinin testi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi, 5(1), 107–123. https://doi.org/10.31200/makuubd.884585
• Parantez içi alıntı: (Oğuz, 2021: 110)
• Anlatısal alıntı: Oğuz (2021: 110)

2.İki Yazarlı Dergi Makalesi:
Şablon: Birinci yazarın soyadı, Adının Baş Harfi. ve ikinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt (Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xxxx
Oğuz, O., ve Korkmaz, Ö. (2022). The relationship between stock market ındex returns and gold returns during the first year of the coronavirus pandemic: An asymmetric causality test. Maliye Finans Yazıları, 117, 77–100. https://doi.org/10.33203/mfy.1038564
• Parantez içi alıntı: (Oğuz ve Korkmaz, 2022: 78)
• Anlatısal alıntı: Oğuz ve Korkmaz (2023: 78)

3.Üç ve Daha fazla yazarlı dergi makalesi:
Şablon: Birinci yazarın soyadı, Adının Baş Harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xxxx
Dikkaya, M., Doyar, B. V., ve Kanbir, Ö. (2018). The effects of oil prices on Turkey’s foreign trade relations to Azerbaijan. Review of Socio-Economic Perspectives, 3(December), 153–164. https://doi.org/10.19275/RSEP057
• Parantez İçi alıntı: (Dikkaya vd., 2018: 154)
• Anlatısal Alıntı: Dikkaya vd. (2018: 154)

4.Gazete Makalesi Referansları
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl, Gün, Ay). Makaleninbaşlığı. Gazetenin adı, internet adresi
Krugman, P. (2019, 24 Ocak). The sum of some global fears. The New York Times. https://www.nytimes.com/2019/01/24/opinion/global-recession.html
• Parantez içi alıntı: (Krugman, 2019)
• Anlatısal alıntı: Krugman (2019)

5. Kitap Referansları
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Eğer kitap bir DOI numarası içeriyorsa ekleyiniz. DOI'si olmayan e-kitabın okuyucular için çözülecek sabit bir URL'si varsa, kitabın URL'sini referansa ekleyiniz.
Aydın, H. İ. (2016). Sosyal sermaye ve kalkınma (1.Baskı). Efil Yayınevi.
• Parantez İçi Alıntı: (Aydın, 2016: 44)
• Anlatısal Alıntı: Aydın (2016. 44)

6.Editöryal Kitap Bölümleri
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümünün adı. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı (Baskı sayısı, Sayfa aralığı) içinde. Yayınevi.
Oğuz, O. (2016). Türkiye’de finansal sistem ve bankacılık. In N. Eroğlu, H. İ. Aydın, ve C. Y. Kesbic (Ed.), Para Banka ve Finans (pp. 176–215). içinde Oriyon Yayınevi.
• Parantez içi alıntı: (Oğuz, 2016: 202)
• Anlatısal Alıntı: Oğuz (2016: 202)

7.Editöryal Kitabın Tamamı
Şablon: Editörün soyadı, editörün adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Dikkaya, M., Üzümcü, A., & Özyakışır, D. (Eds.). (2018). Türkiye ekonomisi: Sektörel yaklaşım (1.Baskı). Savaş Yayınevi.
• Parantez İçi Alıntı: (Dikkaya, vd., 2018)
• Anlatısal Alıntı: Dikkaya vd. (2018)

8. Çeviri Kitap
Şablon: Orijinal kitabın yazarının soyadı, Adının baş harfi. (Yıl).Kitabın adı (Baskı sayısı). (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.). Yayınevi. (Orijinal eserin yayın tarihi )
McCloskey, D. N. (2018). İktisadi konular hakkında yazmak (P. Tuştaş (Çev.); 1.Baskı). Heretik Yayınları.( Orijinal eserin basım tarihi 2000)
• Parantez İçi Alıntı: (McCloskey, 2000/2018: 23)
• Anlatısal Alıntı: McCloskey (2000/2018. 23)

9.Bir Kurum Raporu, Resmi Yayını
Şablon: Resmi Yayını Basan Kurumun Adı. (Yıl). Raporun adı (Yayın no.).İnternet adresi veya Doi numarası
The World Bank. (2023). World Development Report 2023: Migrants, Refugees, and Societies. In World Development Report 2023: Migrants, Refugees, and Societies. World Bank Publications. https://doi.org/10.1596/978-1-4648-1964-3
• Parantez İçi Alıntı: (The World Bank, 2023)
• Anlatısal Alıntı: The World Bank (2023)

10.Konferans Sunumları
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Gün Ay). Sözlü sunumun adı [Sözlü Sunum]. Bilimsel Toplantının Adı, Toplantının gerçekleştiği şehir, Ülke.
Kanbir, Ö. (2016, 28-29 Nisan). Avrupa Göçmen Krizinin Uluslararası Ekonomi Politiği [Sözlü Sunum]. II.International Middle East Conferances: Migration Issues in The Context of Conflict in The Middle East, Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kilis, Türkiye
• Parantez içi alıntı: (Kanbir, 2016: 110)
• Anlatısal alıntı: Kanbir (2016: 110)

11.Tezler
Şablon: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tezin başlığı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi / Yayımlanmamış doktora tezi]. Üniversitenin adı.
Oğuz, O. (2017). Gelir Dağılımı Adaletsizliğinin Kurumsal İktisat Yönünden Değerlendirilmesi: Ekonometrik Bir Uygulama, [Yayımlanmamış Doktora Tezi], Marmara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
• Parantez içi alıntı: (Oğuz, 2017: 50)
• Anlatısal alıntı: Oğuz (2017: 50)

12. İnternet Sayfası Kaynakları
Şablon: Yazar Soyadı, Adının baş harfi. (Yıl, Gün Ay).Çalışmanın başlığı. İnternet sitesinin adı. URL adresinden .... tarihinde alınmıştır.
Eğilmez, M. (2022, 18 Ekim). Küresel Ticaret Daralıyor. Kendime Yazılar. https://www.mahfiegilmez.com/2022/10/kuresel-ticaret-daralyor.html adresinden21 Aralık 2022 tarihinde alınmıştır.
• Parantez içi alıntı: (Eğilmez, 2022)
• Anlatısal alıntı: Eğilmez (2022)

13. Data Set Referansları
Şablon: Yazar soyadı, Yazar adının baş harfi (Yıl). Data Set adı [Data Set].Kurum Adı, internet adresi veya doi numarası
O’Donohue, W. (2017). Content analysis of undergraduate psychology textbooks (ICPSR 21600; Version V1) [Data set]. ICPSR. https://doi.org/10.3886/ICPSR36966.v1
• Parantez içi alıntı: (O’Donohue, 2017)
• Anlatısal alıntı: O’Donohue, (2017)

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.