Yazım Kuralları

Uluslararası Sosyal Siyasal ve Mali Araştırmalar Dergisi Yazım Kuralları ve Yayın Politikası

1. Uluslararası Sosyal Siyasal ve Mali Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen çalışmalarda atıf stili olarak APA 7 kullanılmalıdır. APA 7 “Atıf Kılavuzu” için EK-1'e bakınız.
2. Uluslararası Sosyal Siyasal ve Mali Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen çalışmalar; maliye, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, uluslararası ticaret, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, finans ve bankacılık, sağlık yönetimi, yönetim ve bilişim sistemleri, ekonometri ve finansal ekonometri gibi alanları kapsamalıdır.
3. Bilimsel araştırma, yayın etiği ve yazım kurallarına göre yapılan çalışmalar, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Bu konuda her türlü sorumluluk tamamıyla yazar/yazarlara aittir.
4. Dergide yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmediği gibi yazarlara herhangi bir telif ücreti ödemesi de yapılmamaktadır.
5. Aynı yıl içerisinde (özel sayılar hariç olmak üzere) bir yazarın sadece bir makalesi yayınlanır. Yazarın aynı yıl içinde dergiye gönderdiği ikinci makalesi kabul edilse bile bir sonraki yıl yayınlanacak sayı için sıraya alınır.
6. Dergiye, Türkçe veya İngilizce dillerinden birinde yazılmış çalışmalar kabul edilir.
7. Dergide yayınlanacak bilimsel çalışmaların kalitesi ve etik ilkeleri gereği kör hakemlik esastır. Editör onayından geçen çalışma, değerlendirilmek üzere için en az iki hakeme gönderilir. Çalışmanın kabulü için, çalışmayı değerlendiren hakemlerden ikisinin de olumlu görüş belirtmesi gerekir. Hakemlerden birinin olumsuz görüş belirtmesi durumunda ise çalışma, üçüncü bir hakeme daha gönderilir. Üçüncü hakemin olumlu görüş belirtmesi durumunda çalışma kabul edilir. Aksi takdirde çalışma reddedilir. Hakemlerin düzeltme taleplerinin yazarlar tarafından eksiksiz olarak karşılanması ve editörlüğe ulaştırılması zorunludur. Ancak bilimin doğası gereği yazarlar, hakemlerin düzeltme taleplerine itiraz edebilirler. Bu durumda ise yazarlar, karşı kanıt göstermek zorundadırlar.
7. Yayınlanan çalışmaların telif ve yayın hakkı dergiye aittir. Bu nedenle çalışmaların dergiye gönderilmesi sırasında yazarlardan bu konuda telif hakkı devir formu da istenmektedir. Telif Hakkı Devir Formu, tüm yazarlara tarafından imzalanmalıdır. “Telif Hakkı Devir Formu” için EK-2’ye bakınız.
8. Dergiye gönderilecek makaleler özet, kaynakça, referanslar ve tablolar dâhil olmak üzere 25 sayfayı geçmemelidir.
9. Dergiye gönderilen makaleler için yazarlardan bir intihal tarama programı (iThenticate, Turnitin) kullanılarak benzerlik raporu gönderilmesi talep edilmektedir. Bu raporu göndermeyen yazarların makaleleri yayınlanmaz. Benzerlik raporlarında üst sınır, kaynakça hariç olmak üzere %20 olarak belirlenmiştir (Lisansüstü tezlerden türetilen yayınlar için bu şart aranmamakta ve bu noktada yetki kullanımı dergi editörlüğünde olmaktadır) . Bu oranın üzerinde benzerlik gösteren makaleler süreç tamamlanmış olsa da editörlük tarafından reddedilir.
10. Bilimsel toplantılarda sunulmuş, özeti basılmış veya lisansüstü tezlerden türetilmiş yayınlarda yazarın bunu makale kapak sayfasında belirtmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir eksiklikten dolayı sorumluluk yazar/yazarlarda olup dergi sorumlu tutulamaz.
11. Dergiye gönderilen çalışmalar, Microsoft Word (doc.) formatındaki şablona uygun olarak hazırlanmalıdır. “Şablon” için EK-3’e bakınız. Derginin yazım şablonu tüm genel metin formatını, sayfa boşlukları, paragraf formatı, tablo ve şekil formatı ile başlık formatlarını içermektedir. Dergiye gönderilen çalışmalar için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmediğinden yazarların çalışmalarını yazım kılavuzu ve şablona uygun olarak hazırlayarak göndermeleri gerekmektedir. Şablona uygun olarak hazırlanmayan çalışmalar, hakemlere gönderilmez ve editörlükçe reddedilir.
12. Dergi şablonunda belirtildiği üzere Türkçe ve İngilizce özetler 100-200 kelime arasında olmalıdır. Özetlerin sonunda 3-5 arası anahtar kelime ve 2-4 arası JEL kodu olmalıdır.
13. Dergiye gönderilen çalışmaların bir kurum tarafından desteklenmesi söz konusu ise bu bilgi, yazar tarafından ilk sayfadaki dipnotta belirtmelidir.
14. Etik kurul iznine gerek duyulmayan çalışmalar için EK-4’te yer alan formun doldurulması ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için ise Etik Kurul İzin Belgesinin yazarlar tarafından sisteme yüklenmesi zorunludur. 

15. Yazarlar hakem değerlendirmelerinin ardından düzeltme önerilmişse hakeme cevap dosyasını sisteme yüklemelidirler. "Hakeme cevap dosyası" Ek-5'te yer almaktadır.

16.  Yazarlar makalelerini yüklerken yazar katkı/ çıkar çatışması beyan  formunu sisteme yüklemelidirler.  "Yazar katkı/ çıkar çatışması beyan formu"Ek-6'da yer almaktadır.

Ek-1

Ek-2

Ek-3

Ek-4

Ek-5

Ek-6

Son Güncelleme Zamanı: 3.04.2024 04:42:23